Hopp til innholdet

Konsert i kunsten: Sæverud i Stenersen

Med NORA Quartet

Et sort-hvitt foto av fire musikere. En av dem holder en cello. De ser på hverandre og smiler.

Når

Hvor Stenersen

Inngang 250/180/100/50 kr

Opplev musikk av Harald Sæverud i den store Stenersen-utstillingen med NORA Quartet.

Konsertene varer i cirka 30 minutter.

Kjøp billett

Om konsertene

I disse konsertene møtes to sentrale skikkelser i Norges kulturliv gjennom 1900-tallet: komponisten Harald Sæverud (1897-1992) og kunstsamleren Rolf Stenersen (1899-1978).

Sæverud hentet inspirasjon fra Vestlandets natur til å skape sitt eget musikalske uttrykk midt mellom klassisisme og modernisme.

Stenersen var altmuligmannen – børsmegler, idrettsmann, forfatter – som bygde opp en unik kunstsamling med norsk og europeisk modernisme. Kodes museumsbygg Stenersen ble bygd i 1978 for å huse deler av denne samlingen.

Som et talende bilde på de to mennenes distinkte personlighet og kunstsyn kan en se på deres respektive boliger: Det naturnære, kongsgårdlignende Siljustøl og den urbane, funksjonalistiske Villa Stenersen. Begge de overdådige byggene sto ferdige i 1939, men kunne knapt vært mer forskjellige.

Utstillingen «Kan hende er det vakkert» presenterer Rolf Stenersens samling av moderne kunst, og viser verk av kjente norske og internasjonale kunstnere som Edvard Munch, Paul Klee, Pablo Picasso, Teddy Røwde, Jakob Weidemann og mange flere.

Harald Sæveruds musikk er en glimrende ledsager til disse verkene, og rommer i seg selv noe av bredden i utstillingen.

Om programmet

På programmet står Harald Sæveruds 20 små fiolinduetter (1951) og Strykekvartett no. 2 (1975).

I Sæveruds verkliste har kammermusikken ofte havnet i skyggen for de mer kjente symfoniske verkene og pianostykkene. Fiolinduettene har mye til felles med pianomusikken. Her tar han i bruk tostemmig melodiføring i et tonespråk som er både klassisk og moderne.

Strykekvartetten ble skrevet da Sæverud nærmet seg 80 år, men det er på ingen måte noen nostalgisk eller konservativ komponist som gir seg til kjenne. Musikken er vill og sprudlende, leken og uregjerlig.

Om artistene

NORA Quartet er en nyetablert norsk-østerriksk strykekvartett bestående av Rasmus Hella Mikkelsen (fiolin), Valerie Gahl (fiolin), Inger Thommesen (bratsj) og Rahel Rupprechter (cello).

De studerer alle master ved Norges Musikkhøgskole, hvor de gjennom en gjensidig kjærlighet for kammermusikk har funnet hverandre.

NORA Quartet har store ambisjoner og har allerede planlagt flere konserter i Norge, Lahti og Wien det neste året. 

Fra utstillingen «Kan hende er det vakkert. Kunstsamleren Rolf Stenersen» i Stenersen.

Praktisk informasjon

Lørdag 17. juni kl. 12.00: Strykekvartett no. 2, av Harald Sæverud.

Søndag 18. juni kl. 12.00: 20 små fiolinduetter, av Harald Sæverud.

Varighet per konsert: 30 minutter.

Pris: 250/180/100/50 kroner. Klikk her for billetter.