Hopp til innholdet

HISTORJÁ – BRODERI FOR SÁPMI

vises i samarbeid med Cinemateket

HISTORJÁ – BRODERI FOR SÁPMI

Når

Inngang 100 kr

En blendende vakker og gripende dokumentar om den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba

Kjøp billett

Originaltittel: Historjá - Stygn för Sápmi. Regi: Thomas Jackson. Sverige, 2022. Nordsamisk/svensk tale, norsk tekst. Format: DCP. 1t 29min. Aldersgrense: tillatt for alle.

HISTORJÁ er en dokumentar om kunsternen Britta Marakatt-Labbas verk og livshistorie. Gjennom en blanding av nydelige naturbilder og arkivmateriale gir denne filmen også et innblikk i samisk historie og hvordan klimaendringene truer livsgrunnlaget til den samiske kulturen. 

Filmen tar utgangspunktet i Marakatt-Labbas hovedverk «Historjá», et 24 meter langt broderi som skildrer motiver fra samisk historie. Broderiet henger på universitetet i Tromsø og var utstilt på Documenta 14 i Kassel, en av kunstverdens viktigste visningsplattformer. I år er hun aktuell som en av de utvalgte til kunstbiennalen i Venezia.

Med små sting maner Marakatt-Labba fram det samiske folkets historie og mytologi, og forteller også om kolonialisme, statsstøttet rasisme og politisk strid. Etter tiår på barrikadene for sitt folks rettigheter, med kunsten som våpen, står hun nå overfor sin største kamp, kampen mot klimaendringene. Marakatt-Labbas familie driver med reinsdrift og filmen skildrer hvordan klimaendringene påvirker familiens virke. Vil det være mulig for hennes sønn å videreføre familietradisjonen?

HISTORJÁ er en film med mange lag. Den vever sammen fantastisk vakkert naturfoto fra Sápmi med utforskning Britta Marakatt-Labbas kunst og arkivbilder fra blant annet Alta-aksjonen på 80-tallet. Filmen er poetisk, men også en maning til kamp. Britta Marakatt-Labbas livskraft er smittende og til stor inspirasjon. 

Historjá – Broderi Fro Sápmi vises i samarbeid med cinemateket.