Hopp til innholdet

Faglige innblikk

Praktstykker i Art Nouveau fra samlingen

Foto av en vakker, forgylt spenne i stilen Art Nouveau.

Skrevet av: Morten Spjøtvold

Oppdatert

Visste du at Kode har en fin samling av internasjonal art nouveau?

På den legendariske verdensutstillingen i Paris i 1900 kjøpte daværende museumsdirektør Johan Bøgh inn praktstykker i keramikk, glass, metall og tre – alt i «den nye stil». Her kan du lese litt om noen av dem.

Et enestående innkjøp

I 1900 gjorde direktør Johan Bøgh et enestående innkjøp på Pariserutstillingen av praktstykker i stilarten art nouveau, også kjent som jugendstil.

Gjennom dette innkjøpet sørget museet for at moderne kunsthåndverk fra England, Frankrike, USA og Danmark ble tilgjengeliggjort for det bergenske publikum.

Arbeidene preges av buktende linjeføringer, sarte plante- og blomstermotiver, samt utsøkt håndverksmessig kvalitet. Samtlige gjenstander ble utvalgt som eksempler på det beste av samtidens formgivning.

Foto av et brunt salongskap med forseggjorte detaljer.

Byen Nancy i det nordøstlige Frankrike var et kraftsentrum for den franske art nouveau-bevegelsen.

En av pionerene for den nye stilen var møbelfirmaet Majorelle Frères, som laget praktmøbler med eksotiske treslag, organiske metallbeslag og slyngende linjeføringer.

Møblenes rike intarsiadekor inspirerte blant andre Christopher Knag, Bergens ledende møbelprodusent på denne tiden.

Dette salongskapet var en del av Majorelles bidrag til Verdensutstillingen i Paris i 1900, hvor firmaet ble bejublet for «en rig, luxuriøs Udførelse og ved en energisk Fremhævelse af Vilje til det nye.»

Foto av en vase i glass, med en smal hals og buet hank, med grønnskjær.

I samlingen finnes det 14 arbeider av franskmannen Emile Gallé (1846-1904), Europas lendende glasskunster på 1890-tallet.

Arbeidene hans er smykket med sitater fra kjente dikt eller romaner, et konsept som Gallé omtalte som «talende glass».

Denne likørflasken ble inspirert av den franske forfatterens Alphonse Daudets novelle om Fader Gauchers eliksir.

Foto av et beger i sølv, med detaljer utført i organiske former på utsiden av begeret.

Den danske arkitekten Thorvald Bindesbøll (1846-1908) var en av Danmarks fremste kunstnerpersonligheter i tiden rundt 1900, og virket innenfor mange ulike kunstarter.

Han designet tekstiler, keramikk, bokkunst og møbler, og blant hans mest kjente arbeider er logoen til Carlsberg bryggeri.

I 1898 innledet Bindesbøll et samarbeid med gullsmedfirmaet A. Michelsen i København, og resultatet var blant annet dette sølvbegeret som ble innkjøpt av Vestlandske Kunstindustrimuseum (i dag Koe) på Pariserutstillingen i 1900.