Hopp til innholdet

Hos Sæverud: Strykekvartett nr. 2

På innsiden av Sæveruds musikk

Portrett av Harald Sæverud i sort-hvitt. Han lener seg mot et rekkverk og smiler mot kamera.

Når

Hvor Siljustøl

Inngang 290/250/100/50 kr

Opplev symfonikeren Sæverud i kammerformat!

Velkommen til konsertforedrag på Siljustøl, hvor NORA Quartet fremfører Sæveruds Strykekvartett nr. 2 i komponistens stue. Kurator Johannes Holtmon forteller om musikken.

Kjøp billett

I Harald Sæveruds verkliste har kammermusikken ofte havnet i skyggen for de mer kjente symfoniske verkene og pianostykkene.

Denne kvelden blir vi bedre kjent med denne siden av komponisten, når vi dekonstruerer hans andre strykekvartett.

Harald Sæverud komponerte alle sine tre strykekvartetter sent i livet. De kom på løpende bånd gjennom 1970-tallet – den siste av dem da Sæverud var 81 år gammel. Likevel er det ingen gammelmodig komponist som gir seg til kjenne i disse verkene.

Strykekvartett nr. 2 (1975) er den mest omfattende av de tre kvartettene. Med sine fire satser og intrikate musikalske materiale er den nærmest symfonisk i omfang.

Musikken er vill og sprudlende, leken og uregjerlig. Kort sagt: umiskjennelig sæverudsk. Det er et hovedverk i hans produksjon som fortjener langt større anerkjennelse.

NORA Quartet er en nyetablert norsk-østerriksk strykekvartett bestående av Rasmus Hella Mikkelsen (fiolin), Valerie Gahl (fiolin), Inger Thommesen (bratsj) og Rahel Rupprechter (cello). De studerer alle master ved Norges Musikkhøgskole, hvor de gjennom en gjensidig kjærlighet for kammermusikk har funnet hverandre. NORA Quartet har store ambisjoner og har allerede planlagt flere konserter i Norge, Lahti og Wien det neste året.

Johannes Holtmon er kurator for musikk hos Kode.

«Hos Sæverud»

Hva kjennetegner Harald Sæveruds musikk? Hvem var han som komponist og hvordan lytter man til musikken han skapte?

Det er over 30 år siden komponistens bortgang, men musikken blir stadig spilt i konsertsaler og i de mange hjem. Musikken vekker begeistring og nysgjerrighet, men hvordan forstår man den?

Gjennom høsten vil Kodes kuratorer og de medvirkende musikerne presentere et utvalg av Sæveruds komposisjoner, og invitere publikum inn til en økt forståelse av hans særegne musikalske verden.

Her er resten av arrangementene i serien «Hos Sæverud»:

13. september: Peer, du lyg! – Ibsen på nytt

18. oktober: Slåtter og Stev

15. november: Strykekvartett nr. 2

Praktisk informasjon

Konsertbilletten inkluderer også inngang til museet.

Varighet: 60 minutter.