Hopp til innholdet

Hva er en moderne komponist?

Møt Kodes huskomponist Ørjan Matre

Komponisten Ørjan Matre står foran en inngangsdør. Han er kledd i en grønn ytterjakke.

Foto: Anette Basso

Når

Hvor Siljustøl

Inngang 290/250/100/50 kr

Velkommen til et nytt arrangement i vår nye populærvitenskapelige serie om musikk!

Denne søndagen møter vi huskomponist Ørjan Matre til konsert og samtale på Siljustøl.

Kjøp billett

«Arne Nordheim var noe av den første «moderne» musikken jeg ble utsatt for», sier Ørjan Matre, Kodes huskomponist i 2023.

I samarbeid med Matre har vi satt sammen et program som skal belyse hans eget kunstnerskap, der noen av hans egne verk blir satt sammen med verk av andre norske komponister fra de siste tiårene i norsk musikkhistorie.

Program

Ørjan Matre: Piano trio (2016)
Synne Skouen: Hils Domitila! for solo piano (1980)
Arne Nordheim: Duplex for fiolin og cello (1991)
Ørjan Matre: Notturno (2019)
Rolf Gupta: Jordens vuggesang (2019)

Medvirkende:

Melina Mandozzi, fiolin
Pierre Doumenge, cello
Martha Berit Belt, piano

Kurator Monica Jangaard ved Kode samtaler med komponisten og musikerne.

Praktisk informasjon

Konsertbilletten inkluderer også inngang til museet.

Varighet: 1 time og 45 minutter inkludert pause.

Om programmet:

Av Matres verk får vi høre «Piano Trio» fra 2017, en bestilling fra Grieg Trio. Verket ble uroppført i 2018 på Edvard Grieg Memorial Centre hos Edition Peters i Leipzig. Ørjan Matre gir ut på prestisjefylte Peters, som for øvrig også var Edvard Griegs forlag.

Matres «Notturno» for solo piano blir også å høre på konserten. Verket var en bestilling fra Grieg Internasjonale Pianokonkurranse, som fant sted i Bergen i 2022, der en av deltakerne ved konkurransen ble belønnet med en egen pris for beste framføring av verket.

Arne Norheims «Duplex for fiolin og cello» er opprinnelig skrevet for fiolin og bratsj (1991) og bestilt av Rikskonsertene på initiativ fra fiolinisten Stephan Barratt-Due og bratsjisten Soon-Mi Chung. Ifølge komponisten selv er ikke verket bygget over noen spesifikk idé, men en kan gjenkjenne ideer lånt fra annen musikk og musikalske ideer som speiler seg i hverandre.

«Hils Domitila!» er konsertens eldste verk, skrevet av Synne Skouen i 1980. På Skouens egen hjemmeside leser vi om bolivianske Domitila Barrios de Chungera som sommeren 1980 deltok ved den alternative (til den offisielle, i FN´s regi) kvinnekonferansen i København.

Mens hun var der, ble Bolivia utsatt for nok et blodig militærkupp. Domitila var gift med en gruvearbeider og mor til syv barn. Det åttende hadde hun mistet etter tortur i et boliviansk fengsel. Hun risikerte derfor mye da hun sto fram i presse og fjernsyn og ba FN-konferansen fordømme de nye makthaverne i Bolivia.

Synne Skouen hadde fått oppdrag fra NRK å skrive et stykke for solo piano, og da Domitila var reist tilbake til Bolivia skrev hun «Hils Domitila!», som hun betegnet som «et radiofonisk postkort». Skouen sa selv: «Vi vet ikke hva som skjer med Domitila nå. Kanskje kan det bety større sikkerhet for hennes liv om vi viser at vi ikke har glemt henne.»

I tilknytning til Rolf Guptas store og prisbelønte orkesterverk «Jordens sang» ble det skrevet en liten avlegger for klavertrio, med tittelen «Jordens vuggesang», som blir presentert på Siljustøl.

Vi avslutter med Matres egne ord: «Rolf har vært viktig for min utvikling som komponist. Tidlig i karrieren min var det han, som dirigent, som løftet frem orkestermusikken min. Jeg var også ganske involvert i utviklingen av «Jordens sang», som var Rolfs comeback som komponist.»

Nærbilde av ansiktet til en kvinne som smiler. Hun holder en fiolin.

Foto: Magnus Skrede

En kvinne med langt blondt hår ser mot høyre. Hun smiler.

Foto: Studio 1 fotografene

En mann kledd i sort dress holder en cello

Foto: Handout

Om de medvirkende:

Ørjan Matre (f. 1979) er en av Norges toneangivende komponister. Komposisjonene hans preges av en utfordrende og leken holdning til både instrumentasjon, form og konsept.

Tidlig i karrieren markerte han seg med verk for det store orkesterformatet, men har i dag en rikholdig og variert verkliste bak seg. I 2015 og 2018 vant han Spellemannprisen for årets komponist. Nylig mottok han Musikkforleggerprisen for 2022.

Ørjan Matre utgis på det prestisjefylte tyske forlaget Edition Peters, som første nordmann siden 1960-tallet.

Melina Mandozzi kommer fra Locarno i Sveits og har vært 1. konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester siden 2007. Hun begynte å spille fiolin som fireåring, og ble elev ved Yehudi Menuhin-skolen i London da hun var ti år.

Allerede som tolvåring var hun solist med Royal Philharmonic Orchestra i Royal Festival Hall i London. Hun vant sin første konkurranse da hun var åtte år gammel, og har vunnet en rekke konkurranser i Europa, Japan og Sør-Amerika. Mandozzi har studert med Zakhar Bron ved musikkhøgskolen i Lübeck og deretter i Wien med Boris Kuschnir.

Martha Berit Belt fullførte sin mastergrad ved Griegakademiet i 2016, etter studier med Signe Bakke. Gjennom masterstudiet fordypet hun seg i Olivier Messiaens musikk. Hun har også hatt timer med Håvard Gimse og Julius Drake.

Belt har en allsidig utøvende virksomhet som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Hun har blant annet spilt konsert i Grieg-Begegnungsstätte i Leipzig og på Nouvelle Scene Nationale i Cergy-Pontoise, Frankrike. De siste årene har hun gitt en rekke konserter på Troldhaugen, både som ukens pianist og i Griegs villa. Belt er pianist i kammergruppen Ensemble Eon.

Pierre Doumenge er første solocellist i Bergen Filharmoniske Orkester og medlem av den nylig lanserte Bergen strykekvartett. Han gjester også som solocellist i flere av Europas fremtredende orkestre.

Doumenge underviste ved Yehudi Menuhin School fra 2003-2009 og var professor i cello ved Guildhall School of Music fra 2005-2017. Han gir årlige mesterklasser ved blant annet International Cello Courses UK, Oxford Cello School, Ecole Normale de Musique de Paris, Conservatoire Royal de Mons og Szymon Goldberg Seminars i Toyama, Japan. Han har også undervist ved Juilliard School i New York.

Gode konsertrabatter!

Bli Kode medlem