Hopp til innholdet

Skjulte stemmer

Musikk og samtale i ny populærvitenskapelig serie

Sort-hvitt portrett av Anne Marie Ørbeck, sittende ved skrivebordet.

Anne-Marie Ørbeck. Foto: Johanne Grieg Kippenbrock.

Når

Hvor Siljustøl

Inngang 290/250/100/50 kr

Onsdag 8. mars kl. 19.00:

Velkommen til den første utgaven av den nye populærvitenskapelige serien ved komponisthjemmene, hvor vi ønsker å kaste lys over mindre kjente emner i norsk musikkarv.

Denne kvelden får du lære mer om bergenskomponisten Anne-Marie Ørbeck, og hør sanger Bettina Smith og pianist Signe Bakke framføre musikken hennes.

Kjøp billett

Skjulte stemmer

På selve kvinnedagen 8. mars inviterer vi publikum inn i storstuen på Siljustøl for å lette på sløret til en av de skjulte stemmene i musikkhistorien.

Den bergensbaserte komponisten Anne-Marie Ørbeck var en profilert komponist på 1900-tallet, men har nå blitt et ukjent navn for de fleste.

Hun markerte seg som en av våre fremste pianister og på 1930-tallet ble hennes «Concertino for klaver og orkester» framført i Berlin. Fra andre verdenskrig var hun bosatt i Bergen. I 1954 ble hennes Symfoni i D-dur fremført med Harmonien, og en kritikerrost begivenhet. Siden kom det både sanger og klaverstykker fra hennes hånd.

I år har Ørbeck fått ny aktualitet da hun nylig ble lansert som årets festspillkomponist.

På Siljustøl vil vi stifte bekjentskap med sangsyklusen «Vonir i blømetid», til tekster av Hans Henrik Holm, som var engasjert i illegalt arbeid under okkupasjonen.

Mezzosopran Bettina Smith og pianist Signe Bakke framfører Ørbecks sangsyklus. Leder av Senter for Griegforskning, Arnulf Mattes, samtaler med dem om sangene, tekstene og tiden de er skrevet i. 

Om artistene

Bettina Smith er professor i klassisk sang ved Universitetet i Stavanger, hvor hun leder EU-prosjektet «Voices of Women. Women composers in Art-Song». I 2021 utga hun «The Artist’s Secret» med Lieder skrevet av ni «glemte» kvinnelige komponister fra fire språkområder. For denne utgivelsen ble hun nominert til årets sanger i Tyskland av  Opus Klassisk.

Smith har studert ved Bergen Musikkonservatorium, Royal Conservatory of Music Den Haag, Holland og ved International Opera Studio of the Opernhaus i Zürich, Sveits. Hun har opptrådt på blant annet Opernhaus Zurich, Staatsoper Berlin og Muziekteater Amsterdam og er aktiv som kammermusikk, oratorie- og romansesanger med opptredener over hele Europa. Hun har mottatt en rekke priser ved internasjonale konkurranser og mottatt prestisjefylte stipendier, som Herbert von Karajan Music Legacy.

Signe Bakke er en ettertraktet pianist og kammermusiker, med et repertoar som spenner fra barokk til samtidsmusikk. Utgivelsen «Crystalline» (2011) med klaververker av den japanske komponisten Karen Tanaka har fått internasjonal oppmerksomhet, og i 2022 mottok hun Spelemannprisen i klassen for samtidsmusikk for utgivelsen «Soccorsi» med komposisjoner av Morten Eide Pedersen.

Bakke har i en årrekke hatt sterk tilknytning til Troldhaugen, der hun har formidlet Griegs musikk ved tallrike konserter og spilt inn flere album. Bakke har sin utdanning fra Bergens Musikkonservatorium, Norges musikkhøgskole og er i dag professor i klaver ved Griegakademiet i Bergen. 

Arnulf Mattes, førsteamanuensis, er leder for Senter for Griegforskning, Universitetet i Bergen. Formålet med senteret er å drive forsking og forskerutdanning tilknyttet Edvard Griegs musikk, liv og virke, men også ha et bredt blikk mot vestnorsk musikk og musikkliv.

Senteret har etablert utvekslingsavtaler med utenlandske forskningsinstitusjoner, inviterer jevnlig gjesteforskere og arrangerer konferanser som bidrar til å skape et attraktivt internasjonalt miljø for unge forskertalenter ved Senteret og Universitetet i Bergen.

Praktisk informasjon

Konsertbilletten inkluderer også inngang til museet.

Varighet: 75 minutter.

Portrett av komponisten Anne-Marie Ørbeck.

Anne-Marie Ørbeck. Foto: Johanne Grieg Kippenbrock.

Bilde av huset til Harald Sæverud på Siljustøl, sett fra hagen.

Siljustøl. Foto: Thor Brødreskift

Fra konsert på Siljustøl

Foto: Thor Brødreskift

Gode konsertrabatter

Bli Kode medlem!

Les mer om Ørbeck