Hopp til innholdet

Foredrag: Tysk ekspresjonisme og Munch

Lær mer om tysk ekspresjonisme, Munch og maleriet «Soldatenbad»

Et ekspressivt maleri av soldater som dusjer i en fellesdusj.

Ernst Ludwig Kirchner: Soldatbadet (1915). Sparebankstiftelsen DNB.

Når

Hvor Permanenten

Inngang 150/100/0 kr

Lørdag 4. mars kl. 15:00: Velkommen til foredrag med kunsthistoriker Oda Wildhagen Gjessing om tysk ekspresjonisme, Munch og maleriet «Soldatenbad».

Kjøp billett

De tyske ekspresjonistene etterstrebet en personlig kunst, og skildret en fordreiet virkelighet ved bruk av kraftige farger og dynamiske komposisjoner. De ville nemlig oppnå en følelsesmessig reaksjon hos betrakteren.

Retningen var i mange år skrint representert i norske museumssamlinger, som fra slutten av 1800-talet i all hovedsak har vært orientert mot Paris og Frankrike. Men de tyske ekspresjonistene er ikke bare en sentral del av fortellingen om europeisk kunsthistorie – de har også sitt direkte utspring fra den norske kunsten, da hele retningens far kan sies å være vår egen Edvard Munch.

Dette er også grunnen til Sparebankstiftelsen DNBs satsning på tysk ekspresjonisme i samarbeid med Nasjonalmuseet og Munch i Oslo. I foredraget gir kurator Oda Wildhagen Gjessing oss en spennende innføring i bildene fra denne perioden, gjennom en rekke eksempler som nå vises i utstillingen «Brikker». Blant høydepunktene i utstillingen er maleriet «Soldatenbad» av Ernst Ludwig Kirchner, som har en fascinerende historie knyttet til hendelser både under 1. og 2. verdenskrig.

Verkene kan sees i Permanentens tredje etasje, i utstillingen Brikker både før og etter foredraget.

Om foredragsholder

Oda Wildhagen Gjessing er kunsthistoriker, og har vært ansatt som kurator i Sparebankstiftelsen DNB siden 2009. Der har hun arbeidet med å bygge opp stiftelsens kunstsamling, som er depo­nert i sin helhet i ulike norske kunstmuseer. Hun har en særlig interesse for norsk og europeisk modernisme.

Foredraget er inkludert i inngangsbilletten.

Et ekspressivt maleri av en kvinne med langt hår, malt med store fargestrøk.
Ekspressivt maleri av en kvinne og en mann.

Emil Nolde: På nattkafe (1910). Sparebankstiftelsen DNB.

Et ekspressivt maleri av soldater som dusjer i en fellesdusj.

Ernst Ludwig Kirchner: Soldatbadet (1915). Sparebankstiftelsen DNB.