Hopp til innholdet

Å skape en verden

Siste dag søndag 22. januar

Portrettfotografi av kunstnerne og søstrene Caroline og Annette Kierulf. De står sammen foran en vegg med verktøy i et kunstneratelier.

Caroline og Annette Kierulf. foto: Dag Fosse.

Når

Hvor Stenersen

Inngang 150/100/0 kr

Vises til 22. januar!

Stor utstilling viet de vestlandsbaserte kunstnerne – og søstrene – Annette Kierulf og Caroline Kierulf. «Å skape en verden» teller over 80 tresnitt i store formater.

Kjøp billett

Kunstnerne Annette Kierulf (f. 1964) og Caroline Kierulf (f. 1968) har siden 1990-årene bidratt til å revitalisere grafikk som kunstnerisk medium i Norge. 

«Å skape en verden» er den største museumsutstillingen deres hittil, og del av Kodes presentasjoner av sentrale kunstnerskap knyttet til Vestlandet.

Utstillingen er tenkt som et visuelt essay som tematiser de mekanismene som styrer og former oss som mennesker, enten de er ideologiske, økonomiske, økologiske eller kulturelle.

Grafisk bilde av Annette Kierulf som viser et sort hus med rødt tak. Det står på en sort mark med fire enkle blå blomster. Bak er en dyp blå himmel med fire små hvite skyer.

Annette Kierulf: Natthus / Night House, 2022.

Grafisk bilde av Caroline Kierulf som viser et slags taggete isfjell i lys blå farger foran en sort himmel. Tekst nederst: Finansmarkedene frøs til is.

Caroline Kierulf: Finansmarkedene, 2012.

Grafisk bilde av Annette Kierulf som viser en lysebrun myr med sorte gresstuster. Himmelen er hvit og sorte fugler flyr over myren.

Annette Kierulf: Flukt over myra / Flight across the Marsh, 2021.

Et grafisk bilde av Caroline Kierulf som viser en 1950-talls boks med metallpuss. Tekst på bildet: Vi har begge post, min mann hjelper nok men han skal bes om hver eneste ting hver eneste dag og roses ustanselig.

Caroline Kierulf: Blue star (vi har begge post), 2020.

Grafisk bilde av Anette Kierulf som viser utsikten fra et vindu med sprosser. I forgrunnen står fire blomsterpotter med små stiklinger. Utenfor vinduet lyser en måne på et lite hus og en snødekt mark.

Annette Kierulf: Vinterdvale / Hibernation, 2019.

Grafisk bilde av Caroline Kierulf som viser ulike vaskemiddelesker fra 1950-årene utover en lys rosa bakgrunn. Stiliserte lodotter i bruntoner svever mellom dem. Tekst på bildet: Snillhet, hjelpsomhet, følsomhet, beskjedenhet.

Caroline Kierulf: Beskjedenhet, 2021.

Tresnitt som kulturkritikk

Kierulf-søstrene har arbeidet med det tradisjonsrike tresnittet gjennom hele sine karrierer, og har valgt en tidkrevende prosess med håndskjærte trykkblokker som nøye pusles sammen til store formater. De har selv døpt praksisen sin «tresnitt som kulturkritikk».

Tresnittet var det første massemediet i Europa og ble brukt til å spre nyheter, satire og propaganda blant annet i form av flygeblad og plakater. Kunstnerne låner fra denne upretensiøse arven, med referanser til tresnittets mangfoldige historie som kunstmedium.

Selv om de to kunstnerne ofte samarbeider, jobber de individuelt og fra hvert sitt sted, på henholdsvis landlige Radøy og midt i Bergen by. Til utstillingen på Kode presenterer de separate arbeider, med et felles feministisk utgangspunkt.

Landskapsmotiv og kjønnsroller

Landskapsmotiv er det dominerende i Annette Kierulfs kunst, og spørsmålet: «Hvordan kan en feministisk nylesning av det tradisjonstunge landskapsmotivet ta form?».

Caroline Kierulf har undersøkt konvensjonelle forestillinger om kjønn. Med utgangspunkt i ukemagasinet Alle Kvinners Blad fra 1940- og 50-årene spør hun seg: «Kan vi speile oss i ting fra fortiden slik at vi kan se vår egen virkelighet tydeligere?»

De to kunstnerne har samarbeidet om utstillinger og prosjekter siden 1999. Til utstillingen på Kode presenterer de individuelle verk, fra et felles feministisk utgangspunkt. Dette perspektivet kommer til uttrykk dels som en eksplisitt undersøkelse av kvinneroller og kjønnsstereotyper (Caroline Kierulf) og dels som et kvinnebevisst blikk på natur og landskapstradisjonen i billedkunsten (Annette Kierulf).

Grafisk bilde av Annette Kierulf. Viser en hvit ugle som flyr over en gresseng i lys lilla og rosa fargetoner. I bakgrunnen ses grønne grantrær og hvit himmel.

Annette Kierulf: Lys kveld / Evening Light, 2021.

Grafisk bilde av Caroline Kierulf. Grønn bakgrunn med svevende lebestifter over bildet og teksten: Er de genert?

Caroline Kierulf: Genert, 2021.

Grafisk bilde av Annette Kierulf av en kvinne som sitter i skogen, med bena i kors, oppå en Jeep. Kvinnen har strikkelue og rødt teppe over skuldrene. Bak henne står høye grantrær.

Annette Kierulf, Villgjess / Wild Geese, 2021.

Grafisk bilde av Caroline Kierulf som viser en gammeldags pilleeske med teksten Globoid.

Caroline Kierulf: Globoid, 2022.

Vil du se utstillingen så mange ganger du vil?

Bli medlem og få gratis inngang til utstillingen sammen med en venn!

Om utstillingen

«Å skape en verden» er delvis en retrospektiv utstilling, men med flest helt nye arbeider.

Utstillingen inngår i Kodes presentasjoner av sentrale kunstnerskap med tilknytning til Vestlandet.

Kuratorer:  Jorunn Veiteberg i samarbeid med kunstnerne.

Utstillingen vises i hovedsalen på Stenersen og ledsages av en større publikasjon om kunstnerne.

Presse?

Her finner du bilder av utstillingen til bruk i media.

Last ned bilder
En stabel bøker med tittelen Annette Kierulf og Caroline Kierulf. Å skape en verden

Foto: Dag Fosse / Kode

Utstillingskatalogen kan kjøpes i resepsjonen vår eller direkte via Fagbokforlaget.