Hopp til innholdet

Knag: Håndverksmøbler fra Bergen

Detalj fra et møbel i tre med utskjæringer og intarsia av møbelfirmaet Knag.

Når

Hvor Permanenten

Det var en gang et levende møbelsnekkermiljø i Bergen, og størst av dem alle var firmaet Chr. Knag. Utstillingen Knag: Håndverksmøbler fra Bergen presenterer imponerende håndverk og design fra Knags verksted.


Møbelfirmaet Chr. Knag ble grunnlagt av Christopher Severin Knag i 1878, og videreført av hans sønn Alf Knag og andre i familien. Sammen bygget de opp et velrenommert firma som leverte møbler til både kongelige og velstående i hele landet. Firmaet holdt til i Kroken, og siden Domkirkegaten frem til det ble lagt ned i 1975.

Utstillingen viser møbler og interiører fra verkstedet Chr. Knag. Utstillingen er resultat av innlån fra en rekke private og offentlige eiere i tillegg til Kodes egne gjenstander.

Prisvinnende håndverk

Chr. Knag produserte møbler av høy kvalitet og deltok på en rekke nasjonale og internasjonale utstillinger.

Gjennom deltagelse på de årlige internasjonale verdensutstillingene, i storbyer som Rio og Paris, tiltrakk firmaet seg gode håndverkere fra både inn- og utland. På Verdensutstillingen i St. Louis i 1904 vant Knags møbel utstillingens Grand Prix.

Se utstillingen digitalt her

Et møbel for enhver smak

Det er forskjell på en tronstol og en krakk. Denne forskjellen handler ikke bare om sittekomfort, men like mye om hvilke signaler møblet sender ut. Mange av Knags modeller svarte på publikums ønsker om behagelige møbler, eller bestemte interiørstiler.

En uniform, en ballkjole, en dress og en joggebukse sender alle ut ulike signaler om hvem vi er og hvem vi ønsker å framtre som. På samme måte sender møbler ut signaler om historie, tradisjoner og status.

Intarsia og dragestil

Chr. Knag ble særlig kjent for sine intarsia-arbeider, en dekorasjonsmetode hvor tynne lag av ulike tresorter danner motiver i møbeloverflaten.

Firmaet laget mange forskjellige typer møbler, mest i historistisk stil som renessanse, barokk, rokokko og empire, men vi ser også inspirasjon fra nasjonal dragestil og eldre bondemøbler. Hos Knag ser man etterligninger av møbler helt fra antikken for rundt 2000 år siden fram til empiren på begynnelsen av 1800-tallet.

Kvalitet og bærekraft

Knags møbler var kostbare og et resultat av solid håndverk og snekkerkunnskap. Møblene var – og er – å finne mange steder, særlig i Bergen. Firmaet leverte til flere offentlige bygg så vel som til byens hoteller og forretninger, og til en rekke private hjem.

I dag er de store møbelverkstedene borte fra Bergen og møbelproduksjon er blitt industrialisert, gjerne flyttet til utlandet. Men Knag-møblene lever videre. Noen som praktmøbler i finstuen, andre som loppemarkedkupp på studenthybler. Møblene kan repareres, trekkes om i nye stoffer og tåle videre bruk i de neste generasjoner.

Knags møbler representerer slik en bærekraftig produksjon, og ikke minst et viktig stykke norsk, og bergensk, møbelhistorie.

Utstillingens kurator er Trond Indahl.

Fotodokumentasjon fra Knag-utstillingen på Permanenten

Detalj fra Knag-utstillingen. Foto: Dag Fosse.