Hopp til innholdet

Nikolai Astrup

Rå natur

Et maleri som viser et høyt og monumentalt fjell som fyller billedflaten. Lett snø på toppen. Ved fjellets fot ser vi et stille, kaldt hav, og i front av bilde et lett snødekt landskap med et småbruk.

Nikolai Astrup: Kollen / Barren Mountain, 1905-06.

Når

Hvor Permanenten

Inngang 150/100/0 kr

Den mest omfattende Astrup-utstillingen på lang tid, med nyoppdagede verk og betydelige innlån, i tillegg til kjente verk fra samlingen.

Intense farger, banebrytende grafikk og fortryllende landskapsbilder: En helt ny utstilling av Nikolai Astrup vises på KODE i høst. Her presenteres nyoppdagede verk, betydelige innlån, i tillegg til kjente verk fra samlingen.

Nikolai Astrup har i sommer hatt stor suksess i USA. Utstillingen «Visions of Norway» ved Clark Art Institute i Williamstown, USA trakk 40.000 besøkende og vakte begeistring hos amerikanske kritikere. Nå vender verkene tilbake til Norge for den mest omfattende utstillingen på flere tiår, med nær hundre verk – både kjente motiver og nyoppdagede.

Viser bredden i kunstnerskapet

Nikolai Astrup er velkjent for sine fargesterke malerier og tresnitt med motiver fra naturen på hjemstedet i Jølster. Han var en innovativ kunstner og utstillingen viser hele bredden i kunstnerskapet, både maleri og grafikk, men også Astrups kunstneriske arbeid med gården og hagen hjemme i Jølster.

Sentrale tema er erindringsmotivene fra prestegården på Ålhus og de intime skildringer fra hjemmet på Sandalstrand, som i dag er kjent som Astruptunet. Her dyrket kunstneren nyttevekster for å livnære sin store familie, samtidig som han brukte plantene som motiver i bildene sine.

Maleri av Nikolai Astrup hvor vi ser hjemmet hans Astruptunet som består av mange små laftede hus i tre med gresstak. Det er tidlig sommer og vi ser et blomstrende kirsebærtre og grønt landskap rundt husene.

Nikolai Astrup: Epletre i blomst / Apple tree in bloom (ca. 1925). Sparebankstiftelsen DNB.

Et maleri av Nikolai Astrup hvor vi ser en åpen hverandadør sett inne fra huset. Vi ser to kvinner som står og sitter i døråpningen og titter ur på en vårlig hage. Kvinnene ser ut til å vente på noe.

Nikolai Astrup: I havestuedoren/ By the Open Door, før 1911,.

Et portrettmaleri av Nikolai Astrup sett i profil, malt av Moritz Kaland. Viser Astrup i briller, hatt og en brun jakke. Han står i en mørk hage med revebjeller synlig i bildet.

Moritz Kaland: Portrett av Nikolai Astrup / Portrait of Nikolai Astrup, 1914.

Et maleri av Nikolai Astrup som viser en halvveis islagt fjord med noen nakne trær i forgrunnen. Bakerst ligger et bredt fjell, med snø på toppen og rennende fosser.

Nikolai Astrup: Grå vårkveld / Gray Spring Evening, før 1908.

With apologies to proprietary Norwegians, Nikolai Astrup belongs to all of us now.

Peter Schjeldahl, the New Yorker

Internasjonalt samarbeid

Utstillingen er et samarbeid mellom Clark Art Institute i Williamstown, USA, Kode Kunstmuseer og komponisthjem, Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm og Sparebankstiftelsen DNB. Stiftelsen er eier av den store Nikolai Astrup-samlingen som er deponert ved Kode.

Utstillingen er kuratert av den anerkjente britiske kunsthistorikeren MaryAnne Stevens, som i flere år har lagt ned et stort arbeid i å introdusere Nikolai Astrup for et internasjonalt publikum.

Utstillingen skal reise videre og vises ved Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm fra februar 2022.

Et maleri av Nikolai Astrup som viser en sommernatt. Vi ser en stor grønn hei med gule små blomster og i bakgrunnen ser vi et klyngetun og høye fjell.

Nikolai Astrup: Klar juninatt / A Clear Night in June (1905–1907)

Fotografi fra Astrup-utstillingen som viser en rekke med malerier utstilt på vegg i et buet rom.

Bilder fra utstillingen «Rå natur» / From the exhibition «Visions of Norway». Foto: Dag Fosse.

Fotografi fra Astup-utstillingen som viser malerier på vegg i et rom med mange vegger på skrå.

Bilder fra utstillingen «Rå natur» / From the exhibition «Visions of Norway». Foto: Dag Fosse.

Fotografi fra Astrup-utstillingen som viser fire grafiske verk i ramme på en vegg, sett tett på.

Bilder fra utstillingen «Rå natur» / From the exhibition «Visions of Norway». Foto: Dag Fosse.

Fotografi fra Astrup-utstillingen som viser en krok hvor et portrettmaleri av kunstneren er hengt på vegg og et bord med gjenstander står ved siden.

Bilder fra utstillingen «Rå natur» / From the exhibition «Visions of Norway». Foto: Dag Fosse.

Om utstillingen

Utstillingen vises i Permanenten.

Utstillingsperiode: 15. oktober 2021 – 23. januar 2022.

Åpningstider: Tirsdag-søndag kl. 11.00-16.00 (17.00 i helgene), samt kveldsåpent torsdager til kl. 20.00

Katalog for utstillingen kan kjøpes i resepsjonen.