Hopp til innholdet

Thomas Pihl

Sight Specific

Fotografi fra utstillingen med Thomas Pihl malerier i Stenersen. Store monokrome malerier i ulike farger henger på veggen.

Når

Hvor Stenersen

Kode åpner utstillingsåret 2021 med en bergenser av internasjonal størrelse, Thomas Pihl. Utstillingen «Sight Specific» er den første retrospektive presentasjonen av Pihl, med arbeider av både eldre og nyere dato.

Thomas Pihl (f. 1964) virker i dag både i Bergen og i New York. Gjennom sitt 30 år lange kunstnerskap har han markert seg sterkt som en av landets fremste kunstnere i sin generasjon, og har siden 1994 også vært aktiv del av den amerikanske kunstscenen. Nå returnerer han til fødebyen for sin første retrospektive utstilling.

Utstillingen inngår i Kodes serie av utstillinger med viktige norske kunstnere tilknyttet Vestlandet.

Se digital visning av utstillingen her

Monokrome meditasjoner

Måten øyet oppfatter fargen og lyset står sentralt i Pihls kunstnerskap. Han er kjent for sine store, monokrome malerier. I en prosess hvor fargene påføres lerretet i utallige lag, bygger han opp transparente flater som nesten fremkaller en form for synsbedrag hos den som ser på. Det oppstår et rom som kan oppleves både vakkert, overveldende og meditativt på samme tid.

Utstillingen «Sight Specific» viser verk fra alle de ulike periodene i kunstnerskapet, fra 1990 til 2020, med vekt på senere og helt nye arbeider. Utforskingen av akrylmaterialet tas blant annet videre i Pihls skulpturer, hvor han bruker overskuddsmateriale fra maleprosessen. Fra de store formatene til mindre, eksperimentelle malerier og tegninger, tegner det seg et komplekst kunstnerskap. Felles for arbeidene er Pihls store interesse for persepsjonens rolle i møte med kunsten og verden for øvrig.

Om kunstneren

Thomas Pihl har stilt ut ved en rekke institusjoner nasjonalt og internasjonalt, og er innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Nasjonalmuseet, Norsk Hydros kunstsamling, Stavanger kunstmuseum og Kode. Han er også førsteamanuensis ved Kunstakademiet - Institutt for samtidskunst ved KMD i Bergen.

Pihl er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, Hunter College City University i New York, School of Visual Art, NY, og Statens håndverks- og kunstindustriskole, institutt for farge, i Oslo.

Om utstillingen

Utstillingen er kuratert av kunsthistoriker og museumsdirektør emerita Karin Hellandsjø og følges av en større publikasjon.

Vi anmoder publikum til å vise hensyn og følge tiltak for smittevern i museet.