Hopp til innholdet

Turisten

Bergen Assembly 2022

Fotografi av museumsbygningen Permanenten, med tittelen Turisten over i løkkeskrift.

Når

Hvor Permanenten

Inngang 0 kr

Kode er stolte over å være vertskap for Turisten på Permanenten.. Dette er en del av Bergen Assembly 2022 sin «Yasmine and the Seven Faces of the Heptahedron».

Minnet har noe kunstnerisk over seg fordi virkeligheten i det har blitt omformet og perfeksjonert av fantasien.

Henri de Régnier*

Turisten er den syvende rollefiguren vi møter i Yasmines søken etter Heptaederet. Utstyrt med et tredje øye (kamera) og en solid rustning (bøttehatt, solbriller, rumpetaske og solkrem) reiser turisten verden rundt, energisk og alltid oppmerksom. «Jeg er en minnejeger!» sier han.

Turisten beskyldes ofte for å være selve symbolet på overfladisk forbrukerkultur og for å bidra til verdens undergang ved å støtte reiseindustrien, men som enkeltperson søker han alltid etter mening.

Turisten er på jakt etter minner – slike minner som beviser vår eksistens, vår annerledeshet, og det som gjør oss til unike vesener med historier som er interessante å dele med andre. Med alle sanser skjerpet, midt på Piazza San Marco i Venezia eller på toppen av den største pyramiden i Giza, havner turisten i alle slags merkelige situasjoner for å «fange» minner.

Psykologen Christof Kuhbandner påpeker: «I prosessen med å skape minner blir en hendelse bare festet i hukommelsen hvis den har en nyhetsverdi som skiller den fra innholdet som allerede er lagret. Dette er grunnen til at en hund med en pinne i munnen vanligvis ikke etterlater seg noe betydelig spor i minnet, i motsetning til en hund som spiller piano.»*

Prøver ikke kunstverket også å spille piano, for å bli innprentet i hukommelsen vår? Er det ikke kunstverkets eksepsjonelle, unike og eksotiske karakter som gjør at vi lagrer det i minnet? Og er ikke hukommelsen den beste kunstkritikeren?

Turistens minner får utfolde seg i denne utstillingen, med verk av Daniel Buren, Sol Calero og Dominique Gonzalez-Foerster.

Ta turen til Permanenten og Kafé Mat & Prat på Engensenteret sykehjem for å se utstillingen, og les mer om hva som foregår i hodet på denne rollefiguren i Side Magazine- utgaven om Turisten

Bergen Assembly 2022 kalt sammen av Saâdane Afif og kuratert av Yasmine d’O.

For mer informasjon, besøk bergenassembly.no

* Henri de Régnier (1864–1936), sitert av Bernard Quiriny i L’égoïste est celui qui ne pense pas à moi (Egoisten er den som ikke tenker på meg), 2015.

* Christof Kuhbandner, «La construction du souvenir» (Konstruksjon av minner) Pour la Science spesialutgave nr. 102, februar 2019.