Hopp til innholdet

Hanne Friis. FLOM.

Monumental installasjon inntar Tårnsalen

Nærbilde av et tekstilverk

Flom, detalj. Foto: Øystein Thorvaldsen

Når

Hvor Lysverket

Vises i Tårnsalen i Lysverket:

Hanne Friis skaper sanselige rom med svimlende sprang med sine monumentale skulpturer. I mai åpner vi dørene til verket hun har skapt spesielt for Tårnsalen.

Den norske kunstneren Hanne Friis (f. 1972) er en fremtredende skikkelse i det norske kunstfeltet, kjent for sine sanselige skulpturer og med en aktiv utstillingsvirksomhet nasjonalt og internasjonalt.

Én kilometer stoff og utallige timer med nål og tråd: Installasjonen FLOM har blitt til gjennom en lang prosess hvor Friis har besøkt Tårnsalen flere ganger og eksperimentert med ulike materialer, farger og former.

Med en liten nål transformerer Friis omfangsrike, håndfargede tekstiler ved å brette, sy og presse stoffet til organiske former og komplekse strukturer. Skulpturene lages på stedet, gjennom en tidkrevende og unik teknikk som hun har utviklet og tilpasset selv og arbeidet med gjennom de siste 20 årene.

Svimlende sprang og tvetydighet
FLOM består av tre skulpturer i ulike fargetoner, som skal opp i Tårnsalen og komponeres og settes sammen på stedet. De er formet i skimrende nylonorganza, et florlett stoff som gjerne brukes i motekreasjoner og som vil reflektere det skiftende bergensværet på utsiden i ulike valører.

Gjennom myke og flytende former trer det kjemisk fremstilte materialet frem som noe organisk og naturskapt, som kan minne om undervannskapninger, spindelvev eller strukturer i menneskekroppen.

Nylonorganza er fremstilt av olje og del av det økende forsøplingsproblemet globalt. Utstillingstittelen FLOM sender da også tankene til avisoverskrifter vi møter på stadig oftere, fulgt av fotografier av elver som har vokst over sine bredder og tar nye far; breer som smelter til fossende vann; enorme sørpeskred som drar med seg biler og bygninger; av folk som står hjelpeløs når naturkreftene slår til og gjør verden utrygg.

Slik kan Friis’ arbeider gi en opplevelse av forandring og vekst, og en tvetydighet mellom form og materialitet. Håndens møysommelige arbeid skaper sanselige rom med svimlende sprang mellom mikrokosmos og makrokosmos.

Om kunstneren og utstillingen

Hanne Friis (f. 1972, Oslo) er utdannet innen maleri og skulptur ved Kunstakademiet i Trondheim (1992-96).

Verk av Hanne Friis inngår i samlingene til Haugar kunstmuseum, Haugalandmuseet, Kunstsilo, Oslo kommunes kunstsamling, Kode, Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Kunstmuseet i Nord-Norge, samt en rekke private samlinger i inn- og utland. Friis har hatt flere offentlige og private utsmykkingsoppdrag og stilt ut bredt i Norden og Europa. I 2022/23 hadde Friis separatutstilling i Vigelandmuseet. I november 2024 åpner hun separatutstilling i MK&G i Hamburg der hun skal vise en rekke verk produsert i løpet av de siste 10 årene. Denne høsten er Friis aktuell med duo utstilling sammen den amerikanske skulptøren Lynda Benglis i Locks Gallery i Philadelphia.

Kurator for utstillingen er Heidi Bjørgan.

Et stort oversiktsbilde av en rekke mennesker inne i en installasjon av tekstiler.

Hanne Friis. FLOM. Foto: Dag Fosse.

Et foto av en stor hengende tekstilinstallasjon med noen mennesker i forgrunnen som peker opp på den

Hanne Friis. FLOM. Foto: Dag Fosse.

Et foto av en stor hengende tekstilinstallasjon i tre ulike valører - turkis, lys rosa og sort.

Hanne Friis. FLOM. Foto: Øyvind Thorvaldsen.

Nærbilde av et tekstilverk i grønnlilla nyanser

Flom, detalj. Foto: Øystein Thorvaldsen

Nyttig å vite

Utstillingen vises i Tårnsalen i Lysverket. Klikk for åpningstider og info.

Inngangsbilletten din gjelder alle utstillinger ved Kode.

Presse?

Se nyhetsrommet vårt i MyNewsDesk for bilder og mer informasjon.

MyNewsDesk
Portrett av en kvinne i en sort bluse

Hanne Friis. Foto: Jannik Abel

Et utstillingsrom med røde vegger og tekstile skulpturer

Fra utstillingen «Sirkulasjon» ved Vigelandmuseet i 2022. Foto: Øystein Thorvaldsen

Utstillingen vises i Tårnsalen i øverste etasje i Lysverket.