Hopp til innholdet

Heidi Bjørgan: Heidi + Rasmus = sant

Inntar den historiske samlingen

Når

Hvor Rasmus Meyer

Kjærligheten til keramikkhistorien skaper forbindelseslinjer mellom Rasmus Meyers samlervirksomhet og Heidi Bjørgans kunstnerskap, i en utstilling som både utfordrer og fortryller.

Med sitt nåtidige kvinnelige kunstnerblikk, skaper Bjørgan nye og overraskende dialoger i Rasmus Meyer og en samlingspresentasjon dominert av malerier av mannlige kunstnergenier.

Rasmus Meyer er først og fremst kjent for sin visjon om å skape et «nasjonalgalleri» for Vestlandet, og den svært høye kvaliteten på billedkunstsamlingen han bygget opp.

En mindre kjent side ved Rasmus Meyer er hans store lidenskap for keramikk, som blant annet resulterte i en enestående samling av Meissenporselen fra 1700-tallet. Meyer donerte gjenstander fra denne samlingen i flere omganger i sin levetid i Vestlandske kunstindustrimuseum, nå også en del av Kode.

Heidi + Rasmus

Kjærligheten til keramikkhistorien skaper forbindelseslinjer mellom Meyers samlervirksomhet og Heidi Bjørgans kunstnerskap, hvor utforskning og dekonstruksjon av keramikkens arketypiske formvokabular står sentralt.

I flere år har den eksentriske, amerikanske keramikeren George Ohr (1857–1918) hatt betydning for Bjørgans arbeider – som en slags dialogpartner og inspirasjonskilde.

På samme måte som Ohr, har hun utfordret forestillingen om hva god keramikk er ved å «slette» sporene etter alle innlærte ferdigheter. Bjørgan har funnet opp nye teknikker som har gitt annerledes visuelle effekter. Arbeidsmetoden har vært å gjøre alt det som i teorien ikke skal kunne la seg gjøre, som å blande glasurer og leiretyper som ikke kan blandes. Hva skjer da?

Bjørgan bruker sin erfaring og sine ferdigheter som keramiker til å dytte på grensene og bryte regler som materialene er bundet av, og med det reflektere rundt forfall og skjønnhet.

Med sitt nåtidige kvinnelige kunstnerblikk, skaper Bjørgan nye og overraskende dialoger i en samlingspresentasjon dominert av malerier av mannlige kunstnergenier. Det blir en utstilling som både utfordrer og fortryller.

Om kunstneren

Heidi Bjørgan (f. 1970) er utdannet som kunstner ved Kunsthøgskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm. Hun har også tilleggsutdannelse som kurator fra Kunsthøgskolen i Bergen.

Bjørgan har både som kunstner og kurator bidratt til en fornyelse av diskursen knyttet til kunsthåndverk i norsk sammenheng på 2000-tallet. Verkene hennes er innkjøpt av en rekke kunst- og kunstindustrimuseer og private samlinger i og utenfor Norge.

En fargerik keramikkskulptur

Foto: Thor Brødreskift

En fargerik keramikkskulptur

Foto: Thor Brødreskift

En fargerik keramikkskulptur

Foto: Thor Brødreskift

En fargerik keramikkskulptur

Foto: Thor Brødreskift

En fargerik keramikkskulptur

Foto: Thor Brødreskift

Nyttig å vite

Utstillingen vises i Rasmus Meyer fra 15. november til 28. mars 2025. Klikk for åpningstider og info.

Inngangsbilletten gjelder alle utstillinger ved Kode.

Presse?

Klikk deg videre til nyhetsrommet for pressemelding og bilder.

MyNewsDesk

Lær mer om Rasmus Meyer

Utstillingen vises i Rasmus Meyer.