Hopp til innholdet

Rasmus Meyers samlinger

Høydepunkter fra norsk kunsthistorie 1850–1916

Når Fast utstilling

Hvor Rasmus Meyer

Inngang 150/100/0 kr

Opplev kunst fra den den norske «gullalderen» og en av verdens fineste samlinger av Edvard Munch.

Kjøp billett

I 1916 donerte barna til Rasmus Meyer farens samling av bildekunst, historiske interiører og møbler til Bergen by. I dag er den regnet som en av de ypperste samlinger av norsk kunst fra «gullalderen» 1880 til 1905.

Utstillingen byr på en eventyrlig vandring gjennom to etasjer med mindre saler på rad og rekke, fylt av malerier, historiske tapeter og møbler.

Et kunsthistorisk skattkammer

Samlingen av bergensfødte J.C. Dahl, landets første kunstmaler av internasjonal betydning, er omfattende. Betydelig er også samlingen av Christian Krohg, foregangsfigur for den norske naturalismen, og «grand dame» av norsk maleri Harriet Backer.

I utstillingen ser du også høydepunkter fra karrierene til kunstnere som Hans Gude, Adolph Tidemand, Anders Svarstad og Kitty Kielland. De norske Matisse-elevene Henrik Sørensen og Jean Heiberg er også representert.

Mens Lysverket rehabiltieres, har vi også innlemmet et utvalg hovedverk fra samlingen som vanligvis vises der. Blant annet Christian Krohgs «Kampen for tilværelsen» og «Bjerk i storm» av J.C. Dahl.

En person sitter foran et maleri av Edvard Munch

Foto: Dag Fosse / Kode

To mennesker står med ryggen mot oss, og titter på et stort maleri i grønntoner malt av Harriet Backer.

Foto: Dag Fosse / Kode

En kvinnelig guide viser en gruppe mennesker rundt i utstillingen i Rasmus Meyers samlinger.

Foto: Thor Brødreskift

En gruppe mennesker går rundt i Rasmus Meyers samlinger, foran store malerier som henger på veggen bak dem.

Foto: Thor Brødreskift

En ung gutt i sort t skjorte og en ung jente med lyse lange fletter, sitter med ryggen til oss. Foran dem henger store malerier av nakne mennesker.

Foto: Dag Fosse / Kode

[Mitt mål er] «at samle af enhver Kunstner, der har havt nogen Betydning for norsk Malerkunst, en Række gode Billeder der viser vedk. Malers Udvikling nedgjennem Tiderne.»

Rasmus Meyer
Harald Sohlbergs maleri Fra Sagene. Vi ser nedover en snødekt gate med byen langt der fremme. En nydelig gul morgenhimmel henger over byen. I høyre kant står en rekke med gamle trehus.

Harald Sohlberg, Fra Sagene, 1911.

Maleriet Bryllupstoget gjennom skogen av kunstneren Adolph Tidemand viser en gruppe mennesker som går gjennom skogen og vader over et skogsstjern. De har vært i bryllup, langt bak skimter man kirken. Alle er kledd i bunader. Bruden og brudgommen er sentrale i bildet og rider på hver sin fjording hest. Bruden har bunadskrone og hvitt slør. En felespiller tørker svetten og har satt seg ned for å vile. En mann i følge løfter en kvinne.

Adolph Tidemand, Bryllupstoget gjennom skogen, 1873.

Harriet Backers maleri med tittelen Ved lampelys viser et enkelt interiør fra en stue med knall blå vegger. En stol og en smijernsovn står ved venstre vegg. Sentralt i bildet sitter en kvinne i lang kjole ved et bord, sett fra siden. Hun leser i en bok, med en lampe på bordet som eneste lyskilde.

Harriet Backer, Ved lampelys, 1890.

Maleriet Høyfjell av Hans Gude viser et høyfjellslandskap ved en blå innsjø. I forgrunnen går det en mann og en hund langs brunkledde heier. I bakgrunnen ser man høye fjell.

Hans Gude, Høyfjell, 1876.

Maleriet Losgutt av Christian Krohg viser en mann i halvfigur, sett fra siden. Han er kledd i sydvest og gul regnfrakk, og ser i en kikkert mot venstre.

Christian Krohg, Losgutt, 1913.

Bergens store Munch-samling

Kode og Bergen har i dag verdens tredje største samling av Edvard Munch. 

Samlingen er spesiell da alle de viktige skiftene i Munchs kunstnerskap er representert. Blant disse maleriene fra «Livsfrisen» – en bildeserie hvor Munch skildrer det moderne sjelelivet og selv omtalte som sitt hovedverk.

Maleriene «Sjalusi», «Melankoli», «Kvinnen i tre stadier», «Aften på Karl Johan» og «Ved dødssengen»​ er alle en del av «Livsfrisen» og henger samlet i Rasmus Meyers samlinger.

Samlingen i Bergen består av over 100 papirverk og 50 malerier. De fleste tilhører samlingen etter Meyer, som var blant de første samlerne av Munchs kunst. En del av verkene er del av kunstgaven til Bergen gitt av samleren Rolf Stenersen i 1971.

Maleriet Sjalusi av Edvard Munch viser en mann i forgrunnen med et dystert ansiktsuttrykk. I bakgrunnen står en halvnaken kvinne i åpen rød kåpe og snakker med en mann,

Edvard Munch: Sjalusi / Jealousy (1895)

Maleriet Morgen av Edvard Munch viser en ung kvinne som sitter på sengekanten og ser ut i luften. Hun er kledd i et langt skjørt og bluse, og holder på å ta på seg strikkede sokker.

Edvard Munch: Morgen / Morning (1884)

Maleriet Ved dødssengen av Edvard Munch viser en gruppe mennesker som står og sørger ved et dødsleie.

Edvard Munch: Ved dødssengen / At the Deathbed (1895)

Maleriet Inger på stranden av Edvard Munch viser kunstnerens søster, sittende på store steiner i sjøkanten, kledd i en lang hvit kjole. Hun stirrer utover horisonten og holder en stråhatt i hendene.

Edvard Munch: Sommernatt. Inger på stranden / Summer Night. Inger on the Beach (1889)

Edvard Munchs fargerike selvportrett, malt i en flekkete stil. Vi ser ham vendt mot oss, i halvfigur, kledd i sortblå dress.

Edvard Munch: Selvportrett / Self Portrait (1909)

Maleriet Aften på Karl Johan av Edvard Munch viser en gruppe mennesker som går nedover gaten Karl Johan. Menneskene har tomme blikk og hvite, skumle, alvorlige ansikter. Mennene har flosshatt, kvinnene stråhatt.

Edvard Munch: Aften på Karl Johan/ Evening on Karl Johan (1892)

Vil du se utstillingen så mange ganger du vil?

Bli medlem og få gratis inngang til utstillingen sammen med en venn!

Program i utstillingen

Mer om utstillingen

Rasmus Meyers samlinger er permanent utstilt ved Kode, men noen endringer i hvilke verk som er utstilt kan forekomme.

Enkeltverk kan eksempelvis fra tid til annen være utlånt til andre museer, bli tatt ut til konservering eller til forskningsformål.