Hopp til innholdet

Troldhaugen

Åpningstider

Tirsdag-fredag: 10.00-18.00 Lørdag og søndag: 10.00-16.00

Velkommen til Edvard Griegs komponisthjem Troldhaugen!

Her bodde han sammen med konen sin Nina Grieg. Edvard Grieg er Norges mest kjente og viktigste komponist, og Troldhaugen er et valfartssted for Grieg-elskere fra hele verden.

Troldhaugen består i dag av villaen, komponisthytten og ekteparets gravsted, så vel som et moderne museumsbygg med kafé og konsertsalen Troldsalen. Området ble åpnet som museum i 1928.

Hva vises her?

Troldhaugen er et attraktivt spillested for noen av Norges fremste utøvere av klassisk musikk, og en rekke store norske og internasjonale artisteropptrer året gjennom i kammermusikksalen Troldsalen.

Troldhaugen ligger på Hop i Bergen. Troldhaugen er åpent hele året, med daglige konserter i sommersesongen som et populært tilbud.

Troldhaugen har også et årlig huskomponist-prosjekt og arrangerer Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse.

Vil du besøke Troldhaugen?

Se åpningstider, priser og hvordan du kommer deg til Troldhaugen

Troldhaugen: Egen kafé

Kode har en egen kafé på Troldhaugen.

Åpningstider kafé

Kafeen på Troldhaugen er åpen lørdag-søndag 11:00-16:00 (I påskeuken er kafeen åpen onsdag til fredag 11:00-18:00 lørdag og søndag 11:00-16:00)

Fra 16. mai - 14. september er kafeen åpen 10:00-18:00 tirsdag-fredag og 10:00-16:00 lørdag.søndag.

Du kan velge om du vil sitte inne eller ute.

Her kan du kjøpe smørbrød og bakverk, for en enkel lunsj i lyse og trivelige omgivelser. Her er et utvalg av varme og kalde drikker, og kafeen har rettigheter for øl og vin.

På varme dager kan det kanskje friste med en is, mens kakao kanskje er mer passende på en frisk vårdag.

Merk at du ikke kan ta med deg mat eller drikke inn i utstillingene eller konsertsalen.

Kafe Troldhaugen

Om Troldhaugen

Villaen på Troldhaugen fra 1885 er hovedattraksjonen ved museet. Her bodde ekteparet Grieg de siste 22 somrene av Edvards liv.

Stedet er i dag fylt av minner om Grieg. Det er bevart en rekke gjenstander etter ekteparet, som forteller om et rikt og musikalsk liv. Fremdeles framføres enkelte konserter i villaen på Steinway-flygelet hans fra 1892.

I 1891 fikk Edvard Grieg bygget komponisthytten. Her kunne han være helt for seg selv med sine ideer, og i den vakre utsikten over Nordåsvannet fant han inspirasjon til noen av sine mest kjente lyriske stykker.


Nyt musikk i Troldsalen
Troldsalen ligger like ved siden av Griegs villa. Her er plass til 200 tilhørere og salen er bygget spesielt for kammermusikk. I Troldsalen kan du lytte til Griegs musikk samtidig som du kan nyte den samme utsikten som inspirerte komponisten i arbeidet hans.

Du kan også spasere ned til vannet, hvor du ser Nina og Edvard Griegs grav i fjellveggen. Plasseringen av gravstedet var det Grieg selv som utpekte under en fisketur med vennen Frants Beyer: «Her vil jeg hvile for bestandig», sa Grieg.

Les mer om samlingen på Troldhaugen

Foto: Thor Brødreskift

Eksklusive konsertopplevelser

I kalenderen finner du en oversikt over konserter. Men visste du at du også kan booke private konserter både i Troldsalen og villaen?

Les mer og book din private konsert

Troldsalen. Foto: Dag Fosse / Kode

Video: Sjur Pollen Visuals