Hopp til innholdet

Troldhaugen

Åpningstider

Mandag: Stengt Tirsdag til søndag: 10.00–17.00 Åpningstider sommer gjelder til 30. september. Stengt 17. mai. Merk: Villaen er stengt 3. juni grunnet Festspillene. Resten av museet er åpent.

Hva vises her?

Velkommen til Edvard Griegs komponisthjem Troldhaugen! Her bodde han sammen med konen sin Nina Grieg.

Edvard Grieg er Norges mest kjente og viktigste komponist, og Troldhaugen er et valfartssted for Grieg-elskere fra hele verden.

Troldhaugen består i dag av villaen, komponisthytten og ekteparets gravsted, så vel som et moderne museumsbygg med kafé og konsertsalen Troldsalen. Området ble åpnet som museum i 1928.

Troldhaugen er også et attraktivt spillested for noen av Norges fremste utøvere av klassisk musikk, og en rekke store norske og internasjonale artisteropptrer året gjennom i kammermusikksalen Troldsalen.

Troldhaugen ligger på Hop i Bergen. Troldhaugen er åpent hele året, med daglige konserter i sommersesongen som et populært tilbud.

Troldhaugen har også et årlig huskomponist-prosjekt og arrangerer Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse.

Vil du bestille en privat konsert på Troldhaugen? Les mer og bestill her.

Vil du besøke Troldhaugen?

Åpningstider og informasjon

Om Edvard Grieg

Edvard Grieg (1843-1907) fra Bergen er vår mest kjente og viktigste komponist. Han var den første komponisten som plasserte Norge på det musikalske verdenskartet.

Grieg fikk sitt internasjonale gjennombrudd med konserten i a-moll, et verk som framføres verden over. Han skrev over 60 lyriske stykker, de fleste av dem på Troldhaugen, og han utga flere samlinger med folkeviser, danser og slåtter.

Edvard Grieg bodde på Troldhaugen sammen med sin kone, sangerinnen Nina Grieg. De bodde der om sommeren, helt til Grieg døde i 1907. Nina Grieg gikk bort i 1935.

Kjente komposisjoner: «Konserten i a-moll», «I Dovregubbens hall», «Morgenstemning» og «Holbergsuiten».

Les biografien vår om Edvard Grieg

Edvard Grieg, ca. 1903. Foto: ukjent / Bergen Offentlige Bibliotek.

Om Troldhaugen

Villaen på Troldhaugen fra 1885 er hovedattraksjonen ved museet. Her bodde ekteparet Grieg de siste 22 somrene av Edvards liv.

Stedet er i dag fylt av minner om Grieg. Det er bevart en rekke gjenstander etter ekteparet, som forteller om et rikt og musikalsk liv. Fremdeles framføres enkelte konserter i villaen på Steinway-flygelet hans fra 1892.

I 1891 fikk Edvard Grieg bygget komponisthytten. Her kunne han være helt for seg selv med sine ideer, og i den vakre utsikten over Nordåsvannet fant han inspirasjon til noen av sine mest kjente lyriske stykker.

Troldsalen ligger like ved siden av Griegs villa. Her er plass til 200 tilhørere og salen er bygget spesielt for kammermusikk. I Troldsalen kan du lytte til Griegs musikk samtidig som du kan nyte den samme utsikten som inspirerte komponisten i arbeidet hans.

Du kan også spasere ned til vannet, hvor du ser Nina og Edvard Griegs grav i fjellveggen. Plasseringen av gravstedet var det Grieg selv som utpekte under en fisketur med vennen Frants Beyer: «Her vil jeg hvile for bestandig», sa Grieg.

Les mer om samlingen på Troldhaugen

Foto: Thor Brødreskift

Eksklusive konsertopplevelser

I kalenderen finner du en oversikt over konserter. Men visste du at du også kan booke private konserter både i Troldsalen og villaen? Klikk her for å lese mer om konsertpakker og bestilling.

Troldsalen. Foto: Dag Fosse / Kode

En skulptur i metall som viser profilen til Edvard Grieg, i alleen på Troldhaugen

Foto: Thor Brødreskift

En omviser i stuen i Griegs villa. Hun står ved det sorte flygelet.

Foto: Thor Brødreskift

Et bord i stuen på Troldhaugen. Vi ser fotografier, blant annet et av Nina Grieg.

Foto: Thor Brødreskift

Utsikt fra komponisthytten mot Troldsalen. Vi ser store vinduer og et lavt tak, bak grønne bukser. Det er sol.

Foto: Thor Brødreskift

Fra konserthallen Troldsalen, hvor vi ser en person som sitter ved flygelet og framfører.

Troldsalen. Foto: Dag Fosse / Kode

To personer står bak disken i resepsjonen i museumsbygget på Troldhaugen. De ser i kamera og smiler.

Foto: Thor Brødreskift