Foto: Kode
Velkommen til Kunstsatelitten!
Kunstsatellitten er Kodes kunstneriske satellittrom på Sletten senter.
Her møter publikum kunstnere i arbeid, og kunst som tar form gjennom prosess, samarbeid og nærhet til stedet.
Vi inviterer kunstnere til å utforske hva det vil si å lage kunst i og for et nabolag. Publikum kan komme tett på, delta i verksteder, samtaler og oppdagelser, og se kunsten vokse frem.
Aktuelt nå
Kunstsatellitten holder sommerpause i juli og klargjøres for et rikt og variert høstprogram. Her finner du oversikten over hva som skjer nå og fremover.
Foto: Kode
Bilder fra Kodes kunstsatellitt-aktiviteter på Sletten.
Foto: Eli Lea
Foto: Eli Lea
Foto: Maike Aarebrot Flick
Foto: Maike Aarebrot Flick
Foto: Maike Aarebrot Flick
Foto: Maike Aarebrot Flick
Foto: Maike Aarebrot Flick
Høstprogram 2025
August: Manuel Portioli. Drømmer: lab
Et kollektivt veggmaleri vokser frem i løpet av noen dager. Deltakere fra lokalmiljøet inviteres inn i prosessen med å male, skrive og skape i rommet. Resultatet er et mangfoldig uttrykk for hva "drømmer" betyr for hver enkelt.
September: FraukeMaterlik. futurememories / fremtidsminner
Hvordan har landskapet på Slettebakken forandret seg? Hva drømmer vi om for framtiden? Prosjektet kombinerer turer, samtaler og verksteder, og danner en fargerik og mangefasettert installasjon i Kunstsatellitten.
Begynnelsen av oktober. Petra Rahm. Vesener på Slettebakken
Petra samler fortellinger som danner grunnlaget for magiske vesener som bare blir synlige i regnvær. Ved hjelp av hydrofobisk maling sprayes illustrasjonene på bakken i nabolaget.
Oktober–november. Borghild Rudjord Unneland og Vibeke Nørgaard Rønsbo
"Å finne veien hjem?" er et kunstprosjekt som utforsker fred, tilhørighet og håp – med brevduen som symbol og publikum som medskapere.
Slutten av november: Den Nationale Scene (DNS)
Kunstsatellitten blir en del av oppkjøringen og gjennomføringen av en teaterforestilling med DNS. Hva skjer når scenekunst flytter inn i nabolaget?
Desember. Barnas BibLab
Verksted, fortelling og skaperglede med barn og unge. Kunstsatellitten fylles med formidling og fantasifulle prosjekter i desember måned.
Video: Maike Flick
Fra Kunstsatellitten i mars 2025.
Nyheter fra Kunstsatellitten
Om prosjektet
Kodes Kunstsatellitt er en langsiktig satsning som ledes av Kodes formidlingsavdeling, med mål om å inkludere enda flere i kunstrommene våre.
"Vi ønsker å utforske nye måter å koble kunst og samfunn sammen på. Kunstsatellitten gir oss muligheten til å være til stede der folk bor, handle i sanntid og la kunsten utvikle seg i samspill med stedet."
– Petter Snare, direktør i Kode, og Siri Breistein, formidlingsdirektør for Kode.
– De neste to årene skal kunstsatellitten ha base på Sletten og da er kjøpesenteret det perfektet sted å være. Senteret har et mangfoldig publikum og synlighet midt i bydelen. Vi ser frem til å sette i gang, sier Siri Breistein, formidlingsleder ved Kode.
– Museet skal være tilgjengelig for alle, og vi vil gjøre det lettere å oppleve kunst. Nå utvider vi kunst- og musikkopplevelsene vi tilbyr og tar dem med oss ut i bydelene – hva kan kunst bety i nærmiljøet? spør Kodes direktør Petter Snare.
Prosjektet Kunstsatellitten er mulig takket være støtten fra Stiftelsen Kaare Berg, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Bergen kommune, og vi er glade for samarbeidet med Sletten senter, som har stilt lokaler til disposisjon.
Fra prosjektrommet på Sletten senter får lokalbefolkningen følge prosessen med kunstsatellitten tett og bli invitert inn i verksteder, aktiviteter og samtaler.
Kunstsatellitten er inspirert av ulike community art-program, som er en stor bevegelse internasjonalt, men som ikke har fått så bredt fotfeste i Bergen.
Community art handler om å skape kunst i samarbeid med kunstnere og et lokalsamfunnet, med fokus på å bygge relasjoner og styrke fellesskapet.
Mer om prosjektet
Kunstsatellitten bygger videre på Kodes langvarige arbeid for mangfold og inkludering. Gjennom samarbeid med aktører som Bergen fengsel, Bergen sanitetsforening, Kirkens bymisjon og Support Not Protect, har Kode åpnet dørene for nye publikumsgrupper og utviklet nye tilbud.
I perioden 2024-2026 vil Kunstsatellitten ha base på Slettebakken i Årstad bydel. Neste Kunstsatellitt vil bli flyttet til Solheim, og senere videre til flere bydeler i Bergen.
Les mer om Kodes formidlingsarbeid her
Kontaktpersoner
Prosjektleder: Maike Aarebrot Flick, maike.flick@kodebergen.no
Formidlingsdirektør, Kode: Siri Breistein, siri.breistein@kodebergen.no
Prosjektmedarbeider, Mouhcine El Khamlichi, mouhcine.khamlichi@kodebergen.no