Hopp til innholdet

Om formidlingstilbud

Gode kunstkompiser

Et bilde av to menn som ser på kunst.

Skrevet av: Nina Johansen

Svein-Magnus N. Larsen (t.v.) og Nils Kåre Midttun på Kode. Foto: Endre Hovland.

Svein-Magnus Nordland Larsen og Nils Kåre Midttun deler kunstopplevelser og vennskap på Kode.

Les intervju med de to besøkende og Kodes tilbud Kunstkompis.

De to kunstkompisene Svein-Magnus Nordland Larsen (66) og Nils Kåre Midttun (81) stortrives når de går rundt og kikker på maleriene i Rasmus Meyers Samlinger hos Kode.

– Vi oppdager alltid noe nytt i kunsten. Plutselig ser vi noe vi ikke har lagt merke til tidligere i et av maleriene i kunstutstillingen, sier Nordland Larsen.

Frivillig innsats

66-åringen er frivillig besøksvenn og kunstkompis gjennom Røde Kors Bergen. Annenhver torsdag deler han tiden sin med Midttun. Da benytter de gjerne anledningen til å besøke en av kunstutstillingene til Kode. Praten går i ett på museet.

– Vi snakker mye om hvilke historier vi ser i de ulike bildene, og det er ekstra spennende om vi ser forskjellige ting i det samme bildet, sier Nordland Larsen.

– Noen bilder fester seg mer enn andre. Det meste av kunsten her er veldig bra, og det bidrar til mange spennende samtaler rundt hva maleriene formidler til oss, nikker Midttun.

81-åringen er imponert over kunstverkene i Rasmus Meyers Samlinger på Kode.
– Til tider er det vanskelig å forstå hvordan kunstnerne har fått til å lage slike malerier. Mange av dem ser omtrent like realistiske ut som fotografier, sier han.

Etter runden på museet tar som regel de to kunstkompisene seg en matbit, og da er det fiskekaker som er favoritten.
– Vi blir ofte litt slitne etter et par timer på kunstutstilling. Det er både krevende og interessant å se aktivt på maleriene, sier Nordland Larsen.

Midttun merker også at han blir både fornøyd og trøtt etter en tur på Kode.
– Da er det veldig kjekt med en god matbit og hyggelig prat, før vi drar hjemover igjen, sier han.

Kunst og frivillighet

Kunstkompis er et samarbeid mellom Kode, Bergen Røde Kors Besøkstjeneste, Bergen kommune og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Her får frivillige i Bergen kommune og Røde Kors sin besøkstjeneste besøke Kode på egne premisser sammen med sine deltakere.

De frivillige får tilbud om et introduksjonskurs og et årskort som gir gratis adgang til museet for seg selv og den de deler tiden sin med som besøks- eller aktivitetsvenn. De frivillige får også en liten bok som kan være til inspirasjon.

– Kode har utviklet en egen metodikk hvor øyeblikket og dialogen står sentralt, og ønsket er at de frivillige kan fungere som døråpnere til en hyggelig kunstopplevelse, sier kunstformidler Helga Anspach ved Kode.

– En kunstkompis trenger ikke å være ekspert på kunst. På kurset lærer du mer om metoder for å sette i gang en kunstsamtale, enn kunsthistorie. Vi vil at flere skal føle seg hjemme hos oss, og bruke oss som en sosial møteplass, sier Anspach.

– Kurset jeg fikk på museet er bra. Det er interessant å lære om hvordan vi bør observere bildene, sier Nordland Larsen.

Gir glede

66-åringen valgte å bli frivillig da han sluttet i jobb.

– Jeg har vært lærer omtrent hele livet, og de siste 30 årene jobbet jeg på Universitetet i Bergen. Da jeg gikk av med pensjon for fire år siden, ble det fort kjedelig hjemme på formiddagene. Det er viktig for meg å treffe folk og å være sosial, sier han.

Nordland Larsen trekker frem at mange menn sliter med det sosiale. Han oppfordrer dem til å komme seg ut om dagene, og anbefaler at de melder seg som frivillige for andre seniorer.

– Å være frivillig gir glede til begge parter. Nils Kåre og jeg har noe å prate om hele tiden, og jeg ser alltid frem til neste besøk, avslutter Nordland Larsen.

Ønsker du å bli med?

Du kan bli kunstkompis som frivillig enten via Bergen Røde Kors eller Nasjonalforeningen for Folkehelse.

Kontakt:

siri.de.lange@redcross.no

frivillig.helse.omsorg@bergen.kommune.no

Artikkelen er skrevet av Kodes samarbeidspartnere i Bergen kommune