Hopp til innholdet

Samlingene

Velkommen til vårt digitale hjem for spennende innhold om kunst og musikk!

På disse sidene kan du bli bedre kjent med samlingene våre, komponistene våre, og lære mer om arbeidet vårt.

Søk i samlingene

Deler av samlingene våre er digitaliserte. Ta en titt på verk og gjenstander!

Hva består samlingen vår av?

Kode har en historie som strekker seg tilbake til 1825. Samlingen teller over 50.000 gjenstander, fordelt på billedkunst, kunsthåndverk, gjenstander, bygninger, møbler, fotografier, video, installasjoner og digital kunst, fra antikken til i dag.

Kode har verdens tredje største samling av Edvard Munch. Kunstmuseene har også nasjonale skatter av Nikolai Astrup, J.C. Dahl, Harriet Backer og Christian Krohg. Vi har en bred samling av norsk og internasjonal samtidskunst, og vi forvalter en større samling av eldre europeisk kunst.

I arven fra Vestlandske Kunstindustrimuseum finnes landets største samling av kinesisk kunst, en enestående samling norsk sølv, og den eventyrlige Singersamlingen. Herfra har vi også nordisk samtidskeramikk, tekstilkunst og smykkekunst.

Komponisthjemmene er historiske minnesteder og levende arenaer for musikk. Vi tar vare på Ole Bulls fioliner, Edvard Griegs flygel og Harald Sæveruds arbeidsværelse, vi forvalter bygningene etter dem og vi formidler musikken deres.

Foto: Dag Fosse / Kode

Det viktigste vi gjør

Kode forvalter, forsker på og formidler en 200 år gammel samling av kunst og musikk. Samlingen aktualiseres i nye utstillinger og kataloger, og vokser med nye innkjøp og gaver. Vi låner også ut kunst til andre museer verden over.

Samlingsforvaltning er kjerneaktiviteten for museet. Hovedoppgaven vår er å bevare kulturarven som vi har ansvar for til framtidige generasjoner. Dette gjøres gjennom konservering, restaurering, håndtering og transport, samt forebyggende konservering og magasinering.

Les mer om arbeidet vårt med forvaltning

Foto: Dag Fosse / Kode

Litt om institusjonens historie

Hvordan har Kode blitt det museet det er i dag? Hvordan ser den nær 200 år lange historien vår ut?

Kode forvalter rundt 50.000 gjenstander fordelt på malerier, papirverk, skulptur, installasjoner, video, objekter, møbler, kunsthåndverk og design, samt instrumenter.

For mer informasjon om drivkreftene, samlerne og institusjonene som utgjør historien vår, med viktige årstall og tidligere navn på museene:

Om institusjonens historie

Historisk foto fra Rasmus Meyers allé, udatert / Historical street view of Rasmus Meyers street, undated. Foto: Olai Schumann Olsen / Universitetsbiblioteket i Bergen

Opplev kunsten og musikken

Se hva som skjer på de ulike museene våre.