Hopp til innholdet

Huskomponist

Årets huskomponist

En tom konsertsal, Troldsalen. Ut vinduet skimter vi sol og grønne trær.

Oppdatert

Foto: Dag Fosse / Kode

Hvert år engasjeres en ny huskomponist ved Kode, et prosjekt som tar sikte på å løfte frem vår egen tids komponister.

Huskomponisten for 2023 er Ørjan Matre.

Kode forvalter en stor og viktig del av Norges musikalske arv med komponisthjemmene Lysøen, Troldhaugen og Siljustøl. Ved å invitere en huskomponist er vi stolte av å kunne løfte frem vår egen tids komponister.

Prosjektet startet første gang i 2021 og hver komponist har sin egen vri på hvordan de ønsker å forme sin tid ved Kode. Tidligere har Wolfgang Plagge (f. 1960) og Rebecka Sofia Ahvenniemi (f. 1982) innehatt rollen som Kodes huskomponist. I 2023 er det Ørjan Matre (f. 1979) som har rollen.

Musikk er øyeblikkskunst

Gjennom året får huskomponisten sette sitt preg på museets program, ved å forme unike konserter og arrangementer etter sine egne idéer og visjoner. Huskomponisten skal også komponere et helt nytt verk, som urfremføres i mot slutten av året.

Direktør for komponisthjemmene, Christian Grøvlen, mener at det å dyrke kontakten med musikken som skrives i dag, er en viktig del av det å formidle komponisthjemmene.

– Det er fort gjort å se bakover når man snakker om musikk, men musikk er øyeblikkskunst. Det er menneskers følelser og tanker, her og nå. Samtidsmusikken kan bidra til at vi bedre kan forstå oss selv der vi er nå og vår historie, sier Grøvlen.

Kodes huskomponist i 2023

Kode er stolt over å kunne presentere Ørjan Matre som museets huskomponist for 2023.

Matre er en av Norges fremste komponister, og er født og bosatt i Bergen. Han tilhører en generasjon norske komponister som tidlig utforsket og tilegnet seg det store orkesterformatet, noe gjennombruddsverket "Four miniatures for orchestra" (2005) er et eksempel på. Siden den gang har Matre utforsket et bredt spekter av musikalske uttrykksmåter. I verklisten fins både soloverk, kammermusikk, korverk og elektroakustisk musikk.

Matre utfordrer stadig sin tekniske dyktighet gjennom en finmasket og risikosøkende instrumentasjon, eller ved å introdusere sitater, instrumenter og spilleteknikker som rokker ved etablerte musikalske konstellasjoner. Det solide håndverket medvirker til at musikken hans jevnlig blir spilt og når ut til et voksende internasjonalt publikum. Matre vant Spellemannsprisen for årets komponist i 2015 og 2018. Nylig mottok han Musikkforleggerprisen for 2022.

Fredag 24. november urfremføres årets bestillingsverk av huskomponisten i Troldsalen.

Dette blir et av flere høydepunkter i Matres tid som huskomponist. Han vil gjøre flere ulike prosjekter gjennom året, og er også i utvikling av et prosjekt som kretser rundt hans eget komponisthjem. Følg med!

Huskomponist 2023: Kommende program

Mer om Ørjan Matre

Tilbakeblikk: Kodes huskomponister