Hopp til innholdet

Huskomponist

Årets huskomponist

En tom konsertsal, Troldsalen. Ut vinduet skimter vi sol og grønne trær.

Oppdatert

Foto: Dag Fosse / Kode

Hvert år engasjeres en ny huskomponist ved Kode, et prosjekt som tar sikte på å løfte frem vår egen tids komponister.

Huskomponisten for 2024 er Andreas Gundersen (f. 1993).

Kode forvalter en stor og viktig del av Norges musikalske arv med komponisthjemmene Lysøen, Troldhaugen og Siljustøl. Ved å invitere en huskomponist er vi stolte av å kunne løfte frem vår egen tids komponister.

Prosjektet startet første gang i 2021 og hver komponist har sin egen vri på hvordan de ønsker å forme sin tid ved Kode. Andreas Gundersen er fjerde huskomponist i rekken siden prosjektet startet.

Tidligere huskomponister ved Kode er Wolfgang Plagge (2021), Rebecka Sofia Ahvenniemi (2022) og Ørjan Matre (2023).

Musikk er øyeblikkskunst

Gjennom året får huskomponisten sette sitt preg på museets program, ved å forme unike konserter og arrangementer etter sine egne idéer og visjoner. Huskomponisten skal også komponere et helt nytt verk, som urfremføres i mot slutten av året.

Direktør for komponisthjemmene, Christian Grøvlen, mener at det å dyrke kontakten med musikken som skrives i dag, er en viktig del av det å formidle komponisthjemmene.

– Det er fort gjort å se bakover når man snakker om musikk, men musikk er øyeblikkskunst. Det er menneskers følelser og tanker, her og nå. Samtidsmusikken kan bidra til at vi bedre kan forstå oss selv der vi er nå og vår historie, sier Grøvlen.

Kodes huskomponist i 2024

Andreas Gundersen (f. 1993) er en samisk pianist og komponist fra Tana, og blir i 2024 Kodes hittil yngste huskomponist.

– Gundersens musikk er gripende, intens, mangfoldig og søkende, vi gleder oss til å presentere en spennende kunstner som er på et tidlig stadium i karrieren sin, sier direktør for Kodes komponisthjem Christian Grøvlen.

Vi gleder oss til bestillingsverk og en rekke andre prosjekter, som utarbeides og lanseres i løpet av året.

– Bull, Grieg og Sæverud bygget alle på hver sin måte musikken sin på norsk folkemusikk. En viktig del av Andreas' kunstnerskap er forankret i den samiske kulturen han tilhører, og bringer dermed denne tradisjonen videre inn i vår tid. Publikum kan glede seg, sier Grøvlen.

Aktiv komponist med Tana som base

Etter endt utdanning ved Norges musikkhøgskole (NMH) flyttet Andreas Gundersen fra Oslo tilbake til Deanu/Tana, hvor han bor og virker som komponist og utøver. Herfra har han etablert nye samarbeid med artister, utøvere og komponister i nord, og spesielt i Sápmi.

I 2023 trådde han inn i stillingen som Arktisk Filharmonis kunstneriske rådgiver for samisk og kvensk musikk.

Som komponist begynte Gundersen å skrive musikk da han tok timer for komponisten Rune Rebne ved Toneheim Folkehøgskole.

Senere har han gått i lære hos Jon Øivind Ness, studert komposisjon hos Kjell Habbestad og Bente Leiknes Thorsen ved NMH, og ved bachelorstudiet i komposisjon ved NMH under veiledning av Asbjørn Schaatun.

Gundersen er en svært aktiv komponist, men fremdeles også aktiv som utøver. I tillegg til virket som klassisk pianist arbeider han tett på popmusikken, blant annet som produsent og låtskriver.

Han har de siste årene arbeidet særlig innenfor et spektralt og mikrotonalt landskap. Han betegner seg som fransk- og amerikansk-inspirert, i kombinasjon med sofistikert harmonikk.

Programmet for huskomponisten 2024 lanseres i løpet av våren, følg med!

Tilbakeblikk: Kodes huskomponister