Hopp til innholdet

Huskomponist

Møt kunstnerne: Wolfgang Plagge

Portrett av komponisten Wolfgang Plagge

Skrevet av: Anette Basso

Oppdatert

Wolfgang Plagge. Foto: Paul Johannessen.

Bli med til Wolfgang Plagges komponisthjem!

Plagge var Kodes huskomponist i 2021. Før urpremieren av verket «In Arduis» fikk vi et innblikk i komponistens arbeid: Hvordan foregår prosessen med å komponere et verk? Krever det stillhet eller atspredelser? Og kan selv en av våre største komponister frykte å ikke bli forstått, når verket skal møte sitt publikum?

Huskomponist 2021: Wolfgang Plagge

Wolfgang Plagge (f. 1960) er velkjent fra sitt mangeårige virke som komponist, utøver og musikkformidler. Han debuterte som pianist i 1972, men har etter hvert manifestert seg mer som komponist enn pianist, selv om han har opprettholdt en utøvende virksomhet nasjonalt og internasjonalt. Plagge har til nå komponert mer enn 180 verker, med en verkliste som spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker.

Det er første gang Kode engasjerer en egen huskomponist. Året med Plagge får arbeidstittelen «Følg verket». Prosjektets misjon er å la publikum få overvære musikkens reise fra start til urfremføring.

In Arduis

Verket «In Arduis» urfremføres i Troldsalen søndag 31. oktober 2021. Verket fremføres av Christian Grøvlen, pianist og direktør for Kodes komponisthjem.

Tittelen på den nye klaversonaten er latin for «I vanskelige tider» – som gjenspeiler den spesielle perioden verdenssamfunnet har vært gjennom i 2020 og 2021.

Plagges startpunkt for arbeidet har vært seks noter: De første tre er F-A-E, som står for «Frei aber einsam» (fri men ensom), et motiv velkjent fra romantikken. De andre er G-B-S og er en henvisning til Grieg, Bull og Sæverud, de tre komponistene Kode forvalter.

– Arbeidet tar utgangspunkt i en øyevitneskildring av en klode i problemer, med utfordringer av en type vi ikke har sett tidligere i vår tid. Mennesker har vært ensomme, isolerte og i en sjelelig spenning. Denne spenningen er smertefull, men også vanvittig kreativ, sier Plagge.

Om filmen

Dette portrettet er en del av en serie videoproduksjoner i Følg verket, prosjektet som har fulgt Plagge som huskomponist.

Kamera og klipp: Paul Johannessen

Produsenter for Kode: Maria Tripodianos og Anette Basso