Hopp til innholdet

Møt kunstnerne

Møt kunstnerne: Ørjan Matre

En mann ikledd sort treningsjakke ser inn i kamera. Vi ser furutrær i bakgrunnen.

Skrevet av: Anette Basso

Oppdatert

Huskomponisten for 2023 er Ørjan Matre.

Vi fikk bli med hjem til hans borettslag i Fløen i Bergen. Hvordan jobber og bor en komponist, hvilke tanker har han om naboskap? Og hva skjer når komponisten løper?

Regi: Frode Bakken.

Produsenter: Anette Basso og Maria Tripodianos.

Huskomponist 2023: Ørjan Matre

Ørjan Matre (f. 1979) er tredje komponist ut i Kodes flereårige satsning på komposisjon.

Matre en av Norges fremste komponister, og født og bosatt i Bergen. Han tilhører en generasjon norske komponister som tidlig utforsket og tilegnet seg det store orkesterformatet, noe gjennombruddsverket "Four miniatures for orchestra" (2005) er et eksempel på.

Siden den gang har Matre utforsket et bredt spekter av musikalske uttrykksmåter. I verklisten fins både soloverk, kammermusikk, korverk og elektroakustisk musikk.

Matre utfordrer stadig sin tekniske dyktighet gjennom en finmasket og risikosøkende instrumentasjon, eller ved å introdusere sitater, instrumenter og spilleteknikker som rokker ved etablerte musikalske konstellasjoner.

Det solide håndverket medvirker til at musikken hans jevnlig blir spilt og når ut til et voksende internasjonalt publikum.

Matre vant Spellemannsprisen for årets komponist i 2015 og 2018. Nylig mottok han Musikkforleggerprisen for 2022.

Vårt hus: Huskomponistens program

14. mai var det samtale mellom Matre og Kodes kurator Monica Jangaard under overskriften «Hva er en moderne komponist?». Her ble Matres verk presentert, sammen med verk av andre norske komponister fra de siste tiårene, blant dem Synne Skouen og Rolf Gupta.

I hjemmekonserten «Vårt hus» 26. august åpnet Matre dørene til sitt eget borettslag i Fløenbakken, og til sitt eget liv. Her satt han sammen en konsertopplevelse som beveget seg gjennom leiligheter, oppganger og felles møterom – og som beveget publikum som ble med.

Musikken ble framført av Halvor Festervoll Melien, Knut Christian Jansson, Erlend Apneseth, Jostein Stalheim, Martha Berit Belt, Hellen og Eidsvåg skolekorps og Krohnengen Brass Band, og dikt ved Elin Osjord og Anders Bærheim.

Årets nye bestillingsverk for Kode, «Lyric Pieces II», ble urframført i Troldsalen 24. november. I stykkert fortsetter Matre utforskningen av skjæringspunktet mellom sin egen hverdag og virket som komponist. Med utgangspunkt i Lyriske stykker av Edvard Grieg, rekomponerer han musikken til sin egen, blant annet med hjelp av arkivopptak fra eget hverdagsliv.

Året ble avsluttet med en julekonsert 2. desember med Bergen Domkor, som presenterte flere av Matres arrangementer av kjente julesanger kombinert med mer ukjente folketonevarianter.


Se også