Hopp til innholdet

Om samlingene

Samlingen på Siljustøl

Samlingen etter komponisten Harald Sæverud og konen Marie Hvoslef består av en rekke møbler, klenodier, kunst, noter og manuskripter.

I 1984 ble eiendommen på Siljustøl og en del av huset ble testamentert til en stiftelse med navnet «Marie Hvoslef og Harald Sæveruds stiftelse til fremme av norsk musikk og billedkunst», to år etter at Marie Hvoslef døde.

I 1993 ble eiendommen og museumsdelen av huset overdratt til Bergen kommune, og Siljustøl åpnet som museum i 1997. Siljustøl forvaltes i dag av Kode.

Samlingen etter Sæverud-paret inneholder instrumenter og musikkhistoriske klenodier, billedkunst, men også alt av smått og stort som hører med i et hjem.

Her finnes en bred samling av kunst og interiørartikler, møbler fra ulike stilperioder, og personlige gjenstander som barnekunst og gaver.

Arbeidsværelset, flygelet og personlige eiendeler står slik Harald Sæverud forlot det da han døde i 1992.

En rekke instrumenter er del av Sæveruds samling som fiolinen etter bestefaren, fløyter og andre typer blåseinstrumenter, hans eget flygel og piano.

Sæverud-paret samlet flittig på kunst i sin levetid og husets etasjer er fylt med billedkunst, kunsthåndverk og designinteriør.

De norske kunstnerne Ansgar Larssen og Joronn Sitje er utstilt. En rekke portretter av Harald og Marie Sæverud, både fotografier, tegninger og malerier, henger i de ulike rommene. 

I spisestuen henger et stort maleri av parets tre sønner, malt av Bjørn Tvedt i løpet av krigsårene. Parets svigerdatter Inger Merethe Sæverud står også bak flere malerier.

Keramikken fra tiden er tydelig til stede i huset, blant annet fra den ledende norske keramikeren Jens von der Lippe og ikke minst fra det lokale keramiker-paret Odd og Kari Gjerstad.

Flere steder finner vi også barnekunst og tegninger fra barnebarna.

En skulptur i keramikk av en ugle, som står på en bokhylle.

Foto: Thor Brødreskift

Fra spisestuen på Siljustøl, hvor vi ser et bord og stoler midt i rommet med hvitmalte vegger, og et maleri av tre gutter henger på veggen i bakgrunnen.

Siljustøl: Fra spisestuen / The dining room. Foto: Dag Fosse / Kode

En skulptur av en kvinnefigur i keramikk, som svever hengende fra taket.

Foto: Thor Brødreskift

Detaljer fra arbeidsbordet til Harald Sæverud. Vi ser blant annet en liten flaske med en urt oppi, flere brillepar og fotografier.

Foto: Thor Brødreskift

Sæverud var fascinert av bruken av urter og alternativ medisin – han drakk saltvann daglig og det står urter i små krukker på arbeidsværelset.

Harald Sæverud var svært engasjert i både utformingen av huset og interiøret, og samarbeidet aktivt om detaljer med arkitekt og håndverkere. Spisestuemøblementet er tegnet og fargesatt av komponisten selv.

I spisestuen finner vi også et japansk skap som en kontrast til gjenstandene med lokalt opphav. Det ble gitt som bryllupsgave fra familien Hvoslef i USA.

Vindu i storstuen på Siljustøl, med røde og gule vevde gardiner, og en byste av Harald Sæverud.

Siljustøl. Foto: Thor Brødreskift

Et nyere utredningsarbeid viser at de oransje og gule gardinene i storstuen på Siljustøl er vevd etter forelegg fra den kjente Bauhaus-designeren Otti Berger. Hun designet flere mønstre til tekstile forelegg som ble levert til magasinet Sundt varemagasin i Bergen.

Paret etterlot seg en betydelig boksamling. Utgivelsen «Billig mat i krisetider» gir et interessant innblikk i hvordan krigen påvirket alle lag i samfunnet, det samme gjør Marie Hvoslefs notatbøker hvor råd om radioaktivt nedfall og førstehjelp er notert.

En del av Sæveruds manuskripter ligger i musikksamlingen ved Bergen Offentlige Bibliotek. Det finnes ellers en omfangsrik samling papirer, brev og noter etter paret som ikke fullstendig har blitt gjennomgått i forskningssammenheng enda.

Fra biblioteket på Siljustøl, hvor en lenestol er plassert i en krok mellom bokhyller fulle av bøker. Vi ser også en byste av Harald Sæverud.

Biblioteket på Siljustøl / The library at Siljustøl. Foto: Thor Brødreskift

Et rødt omslag på et manuskript, med tittelen Rondo Amoroso.

Siljustøl. Foto: Thor Brødreskift

Et brunt piano med et oppslått noteark, og flere grå esker plassert oppå pianoet.

Foto: Thor Brødreskift