Hopp til innholdet

Nyheter

Harriet Backer og kvinnene som formet kunsten

Skrevet av: Schibsted Partnerstudio

I sentrum av Kodes 200-årsfeiring står Harriet Backer og søsteren Agathe Backer Grøndahl. Opplev en vår fylt med kraftfulle kunstverk, sterke kvinnestemmer og en ny måte å se historien på.

– For første gang integrerer vi kunst og musikk fullstendig i en utstilling. Det gjør at vi kan løfte søstrenes kunstnerskap på en helt ny måte og vise hvor unikt dette er for Kode, et museum for begge kunstartene, sier Line Daatland, direktør for samling og utstilling.

Solen glir inn gjennom de høye vinduene, legger et mykt skimmer over maleriene og fremhever de rike fargene Harriet Backer mestret så godt. I bakgrunnen høres svake flygeltoner, som om fortidens ekko fortsatt lever i rommet.

Harriet Backer og Agathe Backer Grøndahl levde i en tid der kvinner sjelden fikk muligheten til å skape en kunstnerisk karriere. Likevel gjorde de nettopp det. Med pensel og piano brøt de barrierer og satte spor – ikke bare i norsk kunsthistorie, men langt utover landegrensene.

Direktør for samlinger og utstillinger - Line Daatland

Direktør for samling og utstillinger, Line Daatland, har hatt en sentral rolle i arbeidet med Harriet Backer-utstillingen, som er en del av Kodes 200-årsjubileum.

Kjøp billetter

To søstre, to kunstformer, én utstilling

Denne våren kommer søstrenes verker til syne på Kode. For aller første gang presenteres deres kunst i en samlet kunstopplevelse der musikk og maleri smelter sammen.

– Dette er to søstre som var veldig nær hverandre. De reiste sammen, bodde sammen og påvirket hverandres kunst, forteller Line Daatland.

Harriet Backer var en mester i å male lys og rom. I bildene hennes er musikken ofte til stede – en kvinne ved klaveret, en kirkesal fylt av orgelklang, en lyttende figur i et stille rom. Nå fylles utstillingen av Agathes komposisjoner, spilt på et flygel midt i utstillingen.

Bilde fra Harriet Backer utstilling Kode
Bilde fra Harriet Backer utstilling hos Kode - kvinne peker på maleri av Harriet Backer
Bilde fra Harriet backer utstillingen - en vegg med fire malerier opphengt på vegg

Samlingen gir et sjeldent innblikk i søstrenes verden, der kunst og musikk ikke bare speiler hverandre, men også forteller en felles historie om talent, lidenskap og utholdenhet.

– Når vi nå viser Harriet Backers bilder i et rom der Agathes musikk spilles, vet vi at dette var toner Harriet hørte og bilder Agathe så, forklarer Line.

Christian Grøvlen, direktør for komponisthjemmene ved Kode, er en av dem som har jobbet med å koble de to kunstnerskapene sammen i den tverrkunstneriske presentasjonen.

Han beskriver en nærhet mellom søstrenes uttrykk – både i hvordan Harriet brukte lys og kontraster i maleriene sine, og i hvordan Agathe komponerte musikk med skarpe skift mellom lyse og mørke klanger.

Bilde fra Harriet Backer utstillingen under montering

Utstillingen er resultatet av flere års arbeid med å samle, kuratere og løfte frem søstrene Harriet og Agathe kunstnerskap i en helhetlig opplevelse.

Mann klargjør malerier for opphenging under Harriet Backer utstillingen

Som Kode-medlem får du gratis inngang for deg og en gjest til alle utstillinger og komponisthjem i et helt år. Du får også gode rabatter og invitasjoner til eksklusive medlemsarrangementer og førvisninger. Medlemskap koster 650 kroner for ett år.

Musikken i bildene

– Harriet Backers malerier og Agathe Backer Grøndahls musikk har klare fellestrekk. I maleriene ser vi sterke kontrastfarger satt opp mot hverandre, mens Backer-Grøndahls musikk beveger seg mellom lyse og mørke toner, ofte spilt samtidig på ulike deler av pianoet, sier Christian Grøvlen.

Han setter seg ved flygelet. De første tonene fyller rommet, og plutselig oppstår en dialog – mellom farger og akkorder, mellom lys og lyd.

– Vi har sett kunsten og musikken hver for seg, men sammen skaper de noe større. Det er noe man ikke kan få noe annet sted, sier Christian.

Dagslyset fremhever Backers malerier. Fargene ser ut til å følge musikkens rytme, fra myke overganger til skarpe kontraster.

Line lar blikket gli fra lerretene til flygelet i rommet.

– Det er som om bildene inviterer folk inn i rom hvor du skal sanse, både med øynene, men også gjennom en atmosfære. Det er mye ro i disse bildene, sier hun, blikket fortsatt hvilende på penselstrøkene til Harriet Backer.

I år er Agathe Backer Grøndahls noter for første gang utgitt internasjonalt av det anerkjente forlaget Edition Peters. Dette er det samme forlaget som en gang publiserte Edvard Griegs verk. Dette gjør hennes komposisjoner tilgjengelige for et bredere publikum og sikrer at musikken hennes når nye lyttere. Dette er noe av det viktigste Kode har gjort for norsk musikk.

– Trykte noter er selve broen mellom komponisten og fremtiden, uten dem kan musikken lett gå tapt. At Agathe Backer Grøndahls verk endelig er utgitt av et internasjonalt forlag, er en stor glede. Det betyr at flere kan oppdage musikken hennes og gi den livet den fortjener, sier Christian.

Denne våren feirer Kode deres arv – ikke bare deres kunst og musikk, men også historien om deres dedikasjon til kunsten.

Ved lampelys Harriet Backer

Harriet Backers mesterlige bruk av lys og farger skaper en stemning der hver nyanse bærer en følelse og hver skygge forteller en historie.

Kunst, musikk og en feiring av kvinnelige skaperkrefter

Gjennom våren skal museet fylles av liv gjennom konserter, foredrag og spesialomvisninger. Hver sal du går inn i, hvert verk du betrakter, er en del av en større fortelling.

Dette er en historie om kvinner som skaper, som har skapt, og som fortjener å bli sett og hørt.

Fra april kan du oppleve «Det hun sa» med Lotte Konow Lund, en omfattende separatutstilling med en av Norges mest markante samtidskunstnere. I mai åpner Nordmandsdalen, en presentasjon som gir et nytt blikk på kunst og makt under det dansk-norske eneveldet.

Senere i år vises også «Georg Baselitz: A Life in Print», en storslått presentasjon av en av Tysklands mest innflytelsesrike etterkrigskunstnere.

Se utstillingene

Permanenten

På Kode kan du oppleve alt fra storslåtte kunstutstillinger og historiske komponisthjem til moderne installasjoner og intime konsertopplevelser, midt i hjertet av Bergen.

En vår fylt med opplevelser

Musikk står også sentralt i jubileumsåret. Vårens konsertprogram inneholder alt fra intime fremføringer av Agathe Backer Grøndahls musikk i utstillingssalene til større konserter på Troldhaugen og Siljustøl. I tillegg inviterer Kode til foredrag, kunstverksteder og samtaleserien “Om kunsten og livet”, hvor kunst og kultur diskuteres i nye perspektiver.

Vil du få mest mulig ut av våren på Kode? Med et årskort kan du besøke alle utstillingene så ofte du vil, delta på konserter og arrangementer – og være en del av feiringen av 200 år med kunst og musikk i hjertet av Bergen.

Artikkelen er skrevet av Schibsted Partnerstudio.