Hopp til innholdet

Nyheter

Kode viser kunst på Flesland

To mennesker inne i en digital multimediainstallasjon med motiver av Astrup.

En multimedial installasjon som viser Astrups motiver har åpnet på Flesland. (foto: Maria Tripodianos).

Kode og Avinor ønsker å gi de reisende til og fra Vestlandet flere kunstopplevelser. Det neste året kan man se skulpturer av Bård Breivik og en installasjon om Nikolai Astrup på Flesland.

– Som Vestlandets hovedflyplass ønsker vi å speile regionens egenart i omgivelsene våre på terminalen og dele mer av det vi som destinasjon har å by på. Med Kode som samarbeidspartner vil vi nå løfte frem mer av kulturopplevelsene vi har i Bergen til de reisende, sier Aina Tysse, sjef for forretningsutvikling i Avinor.

– Vi forvalter vestlendingenes kunstsamling og ønsker at flere skal bli kjent med Kode og museene våre. Å tilgjengeliggjøre kunst for flere grupper er en viktig del av vårt samfunnsoppdrag, og det å være til stede på Flesland, med over 6 millioner årlige besøkende, er et ledd i dette arbeidet, sier Kristin Myhre, direktør for publikum og marked i Kode.

Kodes monumentale skulptur «Helix» (2014) av bergenskunstneren Bård Breivik vises som to verk, «Helix 6m» og «Helix 12m» to ulike steder i ankomstterminalen på Flesland.

I avgangskorridoren har det åpnet et eget Nikolai Astrup rom, som besøkende kan tre inn i for å sette seg ned og oppleve en multimedial installasjon som viser Astrups motiver.

Utsnitt av søyleskulpturen Helix.

«Helix 18m» av Bård Breivik ble vist på Permanenten fra 2014-2024. (foto: Dag Fosse)

En kranbil flytter en søyleskulptur utenfor Permanenten.

Fra flyttingen av skultpuren «Helix» av Bård Breivik. (foto: Erik Markestad)

Foto fra en rulletrapp inne på en flyplass, hvor man ser en videoskjerm og en søyleskulptur av Bård Breivik.

Søyleskulpturen «Helix» (2014) av Bård Breivik vises nå som to verk, to ulike steder på Flesland.

To kvinner foran en installasjons boks man kan tre inn i

Kristin Myhre (Kode) og Aina Tysse (Avinor) foran den nyåpnede Nikolai Astrup installasjonen på Flesland. (foto: Maria Tripodianos)

En skjerminstallasjon av Astrups malerier vises i et mørkt rom.

En multimedial installasjon som viser Astrups motiver har åpnet på Flesland. (foto: Maria Tripodianos).

En kvinne som står og smiler foran en vegg med Nikolai Astrup-logo på

Tove Haugsbø er kurator ved Kode og leder av Nikolai Astrup forskningssenter.

En kunstpause på reisen

– Nikolai Astrup var opptatt av hvordan omgivelsene forandret seg med lyset og været. Med utgangspunkt i Astrups tresnitt Revebjeller og Fugl på sten formidler installasjonen samspillet mellom den omskiftelige naturen, kreativiteten og minnene fra en svunnen tid, forteller kurator og Astrup-ekspert Tove Haugsbø, som har vært med i utformingen av rommet.

– Vi er opptatt av å skape gode passasjeropplevelser. Jeg håper dette kan gi våre reisende en vakker kunstpause som kan skape ro og sanselig verdi på turen, sier Tysse.

Bergen Lufthavn Flesland har siden åpningen av den nye terminalen i 2017 presentert den storslåtte naturen på Vestlandet gjennom blant annet en 78 meter lang filmvegg i terminalen. Kunstverket «Bergen?» av Ragnar Kjartansson har vært en del av strategien av å løfte frem kunstopplevelsen til de reisende. Nå ønsker Avinor å løfte frem Vestlandet som kulturdestinasjon enda tydeligere.

– Kode er en av de fremste institusjonene i kulturbyen Bergen, og viktig i utviklingen av et helårig kulturtilbud for regionen. Det å ha et tilbud for reisende hele året er viktig for Avinor og vårt langsiktige mål om å formidle Bergen og Vestlandet som en helårsdestinasjon, sier Tysse

Nikolai Astrup installasjonen er realisert med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.