Hopp til innholdet

Lytt deg opp

Lytt deg opp: Marius Neset

En mann står med en saxofon

Skrevet av: Anette Basso

Foto: Werner Siebert

Bli bedre kjent med en av de mest nyskapende og visjonære artistene på den internasjonale jazzscenen!

Supermusiker og komponist Marius Neset forteller mer om hva som skal skje når han inntar Troldhaugen og Siljustøl med sin eksplosive og virtuose jazz.

Kjøp billetter

Begge konserter 400 kr, eller 290 kr per stykk

Duokonsert fredag 1. mars på Troldhaugen

– Her møter dere meg og trommis Anton Eger. Over de siste mange årene har vi spilt mange hundre konserter sammen, ofte i min egen gruppe, men også i andre grupper, forteller Neset.

– Vi har sammen utviklet rytmiske konsepter som har lagt grunnlaget for mye av den musikken vi har spilt sammen, og dette kommer til å være en sentral del av konserten på Troldhaugen.

– Vi kommer til å spille stykker både komponert av meg, og stykker vi har skrevet sammen. Tilnærmingen til musikken er åpen og fri, i grenselandet mellom jazz og samtidsmusikk, røper han.

Du kan se Neset og Eger, her sammen med Marius Neset Quintet:

Solokonsert søndag 2. mars på Siljustøl

– På solokonserten tar jeg utgangspunkt i egne komposisjoner, mange av de komponert for solo saxofon, andre skrevet for større ensembler.

I 2021 ga Neset ut albumet «A New Dawn», som er en samling av ni forskjellige stykker for solo saxofon.

– Dette var et album jeg gjorde alene mens landet var nedstengt under pandemien. Å spille solo uten noe band er utfordrende, men gir samtidig noen muligheter som jeg ikke har så ofte: En kan spille mer på små nyanser, både dynamisk og klanglig, som er noe jeg ikke alltid har mulighet til når jeg spiller sammen med et band.

– For eksempel leker jeg med å lage groover rundt multifoner, altså spesielle grep hvor man kan spille flere toner samtidig. Eller å lage groover kun med hjelp av saxofonklaffene. Det blir også her mye rom for improvisasjon rundt temaene.

Til slutt kan Neset fortelle at musikk av en av Kodes komponister også får plass:

– På Siljustøl vil jeg også improvisere rundt et par stykker av Harald Sæverud, noe jeg ser veldig fram til!

Lytt til albumet «A New Dawn» her: