Hopp til innholdet

Møt kunstnerne

Møt kunstnerne Annette Kierulf og Caroline Kierulf

Foto av de to søstrene Kierulf.

Skrevet av: Anette Basso

Oppdatert

Annette og Caroline Kierulf. Foto: Paul Johannessen.

Kunstnerne Annette Kierulf (f. 1964) og Caroline Kierulf (f. 1968) har siden 1990-årene bidratt til å revitalisere grafikk som kunstnerisk medium i Norge.

Vinteren 2022 er de aktuelle med utstillingen «Å skape en verden» i Stenersen.

Møt de to søstrene i denne portrettvideoen og hør mer om hvordan de arbeider sammen.

Om utstillingen «Å skape en verden»

Utstillingen på Kode i 2022 er den største museumsutstillingen deres hittil, og del av museets presentasjoner av sentrale norske kunstnerskap knyttet til Vestlandet.

Kierulf-søstrene har arbeidet med det tradisjonsrike tresnittet gjennom hele sine karrierer. De har valgt en tidkrevende prosess, med håndskjærte trykkblokker som nøye pusles sammen til store formater. De har selv døpt praksisen sin «tresnitt som kulturkritikk».

Tresnittet var det første massemediet i Europa og ble brukt til å spre nyheter, satire og propaganda. Kunstnerne låner fra denne upretensiøse arven, med referanser til tresnittets mangfoldige historie som kunstmedium.

Selv om de to kunstnerne ofte samarbeider, jobber de individuelt og fra hvert sitt sted, på henholdsvis landlige Radøy og midt i Bergen by. Til utstillingen på KODE presenterer de separate arbeider, med et felles feministisk utgangspunkt.

Video av: Paul Johannessen

Produsenter for Kode: Maria Tripodianos og Anette Basso