Hopp til innholdet

Møt kunstnerne

Møt kunstnerne: Arvid Pettersen

Kunstneren Arvid Pettersen sett i profil

Skrevet av: Anette Basso

Oppdatert

Arvid Pettersen. Foto: Paul Johannessen.

Hvordan kan en skildre livets siste øyeblikk, når nevronene og synapsene går bananas i ditt apparatur? Og når er et maleri egentlig ferdig?

Utstillingen «Til skue» på Kode i 2021 er den første store retrospektive presentasjonen av bergenskunstner Arvid Pettersen.

I denne videoen møter du kunstneren i hans atelier, hvor han snakker åpenhjertig om kunsten, livet og døden.

Om kunstneren

Arvid Pettersen (f. 1943) er en nestor i norsk og nordisk kunstliv.

Pettersen fikk tidlig en sentral posisjon i nordisk kunst, og har hatt en utstrakt utstillingsvirksomhet i både inn- og utland. Flere undervisningsperioder ved norske kunstakademier har vært en viktig impuls for hans eget arbeid.

Samlet viser produksjonen utviklingen av en personlig bildeverden, og på samme tid et svært bevisst forhold til maleritradisjonen og kunstverkets kommunikasjonskraft.

Pettersen startet sin kunstnerutdanning ved Bergen Kunsthåndverkskole og markerte seg tidlig på den lokale kunstscenen. Han debuterte på Vestlandsutstillingen på Bergens kunstforening og Høstutstillingen i Oslo i 1967. I 1970-årene markerte han seg blant annet som del av kunstnergruppen LYN med blant andre Bård Breivik og Svein Rønning.

Gjennom karrieren har han gjort mangfoldige utstillinger i de nordiske landene og deltatt på internasjonale mønstringer som Venezia-biennalen i 1976, ved Guggenheim museum, New York, i 1982 og Chinese European Art Center, Xiam, i 2001. Flere undervisningsperioder ved norske kunstakademier har vært en viktig impuls for hans eget arbeid.

Kreditering:

Video av: Paul Johannessen

Produsenter for Kode: Maria Tripodianos og Anette Basso