Hopp til innholdet

Møt kunstnerne

Møt kunstnerne: Marit Tingleff

Kunstneren Marit Tingleff

Skrevet av: Maria Tripodianos

Oppdatert

Marit Tingleff. Foto: Paul Johannessen.

Den norske kunstneren og keramikeren Marit Tingleff (f.1954) har blitt kjent for sine store arbeider som visker ut grensen mellom fat og maleri. Hvordan arbeider hun, og er kunst viktig?

Gjennom to dager fulgte vi Tingleff tett i arbeid i verkstedet sitt på Hønefoss. Tingleff er en av Norges fremste keramikere og en av tre kunstnere presentert i utstillingen «KREFTER – Dyrdal Kvasbø Tingleff» på Kode i 2019.

Marit Tingleff lager svært store keramiske arbeider i leirgods, og tøyer bæreevnen til materialet helt til bristepunktet. Hun modellerer selv arbeidene med pølseteknikk i en egenutviklet fleksibel sandform, som hun fjerner når flaten er stabil nok. Sprekker som oppstår blir en del av uttrykket.

De største fatene hennes kan veie opp mot 350-400 kilo. Hun dekorerer verkene med begitninger – en leirevelling som er tilsatt fargestoff. Med røtter i pottemakertradisjonen på den ene siden og bruksting fra hverdagslivet på den andre, utfordrer hun begge deler i kunsten sin.

Marit Tingleff gikk på Bergen kunsthåndverksskole 1974-77. Hun var professor i keramikk ved Kunsthøgskolen i Oslo, KHiO, 2013-2016.

Kreditering:

Video: Paul Johannessen

Produsent for Kode: Maria Tripodianos