Hopp til innholdet

Møt kunstnerne

Møt kunstnerne: Thomas Pihl

Kunstneren Thomas Pihl

Skrevet av: Anette Basso

Oppdatert

Thomas Pihl. Foto: Paul Johannessen.

Pigmenter som planeter og monokrome meditasjoner: Møt Thomas Pihl i dette intervjuet om kunstnerkarrieren og utstillingen «Sight Specific» på Kode i 2021.

Hva gjør han med akrylmalingen og hvorfor? Hvor henter han inspirasjonen fra?

Thomas Pihl (f. 1964) virker i dag både i Bergen og i New York. Gjennom sitt 30 år lange kunstnerskap har han markert seg sterkt som en av landets fremste kunstnere i sin generasjon, og har siden 1994 også vært aktiv del av den amerikanske kunstscenen.

Nå returnerer han til fødebyen for sin første retrospektive utstilling. Utstillingen «Sight Specific» viser verk fra alle de ulike periodene i kunstnerskapet, fra 1990 til 2020, med vekt på senere og helt nye arbeider.

Utforskingen av akrylmaterialet tas blant annet videre i Pihls skulpturer, hvor han bruker overskuddsmateriale fra maleprosessen. Fra de store formatene til mindre, eksperimentelle malerier og tegninger, tegner det seg et komplekst kunstnerskap. Felles for arbeidene er Pihls store interesse for persepsjonens rolle i møte med kunsten og verden for øvrig.

Thomas Pihl har stilt ut ved en rekke institusjoner nasjonalt og internasjonalt, og er innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Nasjonalmuseet, Norsk Hydros kunstsamling, Stavanger kunstmuseum og KODE. Han er også førsteamanuensis ved Kunstakademiet - Institutt for samtidskunst ved KMD i Bergen.

Pihl er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, Hunter College City University i New York, School of Visual Art, NY, og Statens håndverks- og kunstindustriskole, institutt for farge, i Oslo.

Kreditering:

Video: Paul Johannessen

Produsenter for Kode: Maria Tripodianos og Anette Basso