Hopp til innholdet

Møt kunstnerne

Møt kunstnerne: Torbjørn Kvasbø

Portrett av kunstneren Torbjørn Kvasbø

Skrevet av: Maria Tripodianos

Oppdatert

Torbjørn Kvasbø. Foto: Paul Johannessen.

Den norske kunstneren og keramikeren Torbjørn Kvasbø (f.1953) har blitt kjent for sine store rørskulpturer i keramikk. Hvordan lager han dem, og hvorfor gjør han det?

Gjennom to dager fulgte vi Kvasbø tett i arbeid i verkstedet sitt i Venabygd, Gudbrandsdalen. Kvasbø er en av landets fremste keramikere og en av tre kunstnere presentert i utstillingen «KREFTER – Dyrdal Kvasbø Tingleff» på Kode i 2019.

Den fysiske dialogen mellom kunstneren og materialet står sentralt hos Kvasbø, særlig det å bygge store volum med bløt leire uten at den kollapser av sin egen tyngde.

Kvasbø er fascinert av det som oppstår når kunstnere plasseres sammen og utfordres til å arbeide utenfor det kjente. I fleire tiår har han vekslet mellom atelieret sitt i Venabygd og store internasjonale workshops.

Kvasbø gikk på Bergen kunsthåndverksskole 1975-78. Han var professor i keramikk ved Högskolan för Design och Kosthandverk (HDK) i Gøteborg 1996-2000, og på Konstfack i Stockholm 2000-2008. Han er i dag president i International Academy of Ceramics 2018-24 (IAC).

Kreditering:

Foto: Paul Johannessen / Brage Kvasbø

Regi og klipp: Paul Johannessen

Produsent for Kode: Maria Tripodianos