Hopp til innholdet

Om samlingene

Syv tips du ikke vil gå glipp av: Opplevelser utenom det vanlige

Kode er et perfekt sommermål for både tilreisende og deg som er turist i egen by. Sommervert Johannes Kvaal Starheim trekker spesielt frem én attraksjon som får hjertet til å banke litt ekstra.

En buss setter snart kursen mot Troldhaugen utenfor Bergen sentrum. Med vennlig tone loser Johannes den kunstinteresserte gjengen inn.

En forbipasserende spør om hva som er inkludert i billetten på kode, og i neste øyeblikk lurer noen på avgangstidene for båten til Lysøen. For fjerde året på rad jobber historiestudenten Johannes som sommervert på kode.

– Det å få være med kunstinteresserte turister og formidle historier er utrolig givende, sier den blide 23-årige bergenseren.

Det er kanskje ikke så rart. Med fire kunstmuseer og tre komponisthjem under kodes paraply er mulighetene for hva man kan oppleve av kunst og musikk utrolige.

Enten du trenger en pause fra solsteiken eller søker ly for regnbygene som stadig sveiper inn over byen mellom de syv fjell, finnes det noe for enhver smak.

Her er sommervertens syv beste tips til hva du bør prioritere å få med deg.

1. Kunstopplevelser hele sommeren – «Alt-i-ett-billetten»

Med «Alt-i-ett-billetten» får du konsert med Griegs musikk i Troldsalen, omvisning i Griegs hjem, busstransport til og fra Troldhaugen samt egen omvisning i kodes kunstsamlinger.

Du kan oppleve Troldhaugen, Edvard Griegs hjem, med daglige omvisninger i villaen fra 1885. Her kan du vandre i den vakre parken og nyte fremføringer av Griegs musikk i Troldsalen med unge, prisvinnende pianister fra inn- og utland.

Billetten inkluderer også busstransport og egne omvisninger i Kodes kunstsamlinger.

Klikk her for program, åpningstider og billettinformasjon

Harriet Backer: Ved lampelys / By the lamp light (1890). Kode Bergen Art Museum.

2. Harriet Backer – en feiring av kvinnelige pionérer med intime musikkopplevelser

I sentrum av Kodes 200-årsfeiring står kunstmaleren Harriet Backer og hennes søster, komponisten Agathe Backer Grøndahl.

Hver tirsdag og torsdag fra juli til august fylles en liten del av utstillingen «Harriet Backer. Hvert atom er farge» med levende musikk.

Med kun 40 sitteplasser og lukket utstilling er dette en svært intim opplevelse av søstrenes kunstnerskap

Hver konsert varer i 30 minutter og finner sted i Permanenten.

– Publikum blir fascinert av hvordan søstrenes kunst forsterker hverandre. Intimkonsertene gir en emosjonelle dybde i møte med malerienes lys og kontraster i en unik kunstopplevelse som engasjerer alle sanser, forteller Johannes.

Kjøp konsert billetter her

Lotte Konow Lund, Politisk depot / Political Depot, 2025. ©Lotte Konow Lund/BONO.

3. Lotte Konow Lund og kunst som utfordrer

Johannes trekker frem vårens utstilling med Lotte Konow Lund. Her presenteres kraftfulle verk i form av store tegninger, tekstilarbeider, video og interaktive installasjoner.

– Lotte Konow Lund er en kunstner som ikke lar seg tie. Hun graver i temaer som vold, skam, skyld og omsorg, og viser hvor sterkt samtidskunst kan berøre.
Kunstverkene hennes preges av dypt samfunnsengasjement og personlig erfaring, noe som inviterer betrakteren til refleksjon og ettertanke.

– Hun setter viktige samfunnsspørsmål, feminisme og klasseperspektiver på dagsorden.

Utstillingen viser hvor kraftfull kunst kan være når den virkelig utfordrer oss til å kjenne etter.

Opplev kunst som tar stilling, stiller spørsmål og setter varige spor denne sommeren på Kode.

Edvard Munch: Damene på broen / The Women on the Bridge (1923)

4. Munch og Astrup i Rasmus Meyers Samlinger

I dag er kunstsamlingen i Rasmus Meyer regnet som en av de ypperste fra den norske «gullalderen» 1880 til 1905. Huset rommer både billedkunst, interiør og møbler.

– Men kanskje aller viktigst: Her finner du verdens tredje største samling av Edvard Munch, med kjente verk som «Melankoli», «Aften på Karl Johan» og «Sjalusi» utstilt, opplyser Johannes.

Samlingen ved Kode består av over 100 papirverk og 50 malerier, og folk fra alle verdenshjørner kommer til Norge og Bergen for å få med seg disse verkene.

Les mer om Edvard Munch-samlingene på kode her.

I tillegg er det verdt å få med seg Nikolai Astrup-utstillingen, hvor verk som «Priselø», «Vårnatt i hagen» og «Kollen» er utstilt.

– Som vestlending står Astrup meg ekstra nært. Spesielt «Vårnatt» beskriver utrolig godt Astrup som kunstner, med mystikk og natur som stikkord, forteller Johannes.

5. Nordmandsdalen – kunst, makt og historie

– Ta turen til Permanenten og bli med på en fascinerende reise gjennom 1700-tallets Danmark-Norge, anbefaler Johannes.

– Dette prosjektet regnes som et tidlig demokratisk kunstprosjekt, men utstillingen gir også rom for kritiske perspektiver på hvordan eneveldet brukte kunsten som visuell propaganda, forteller Johannes.

Nordmandsdalen-utstillingen tar deg med fra Bergen til København og tilbake igjen. Opplev historien bak skulpturparken Nordmandsdalen ved Fredensborg slott, der vanlige mennesker, samer og færøyinger ble foreviget i stein, elfenben og porselen.

6. Opplev Troldhaugen

Stedet som får hjertet til sommerverten til å banke litt ekstra, er Edvard Griegs hjem Troldhaugen, som ligger en kort kjøretur utenfor Bergen.

– Grieg uttalte selv at «Troldhaugen er mitt beste opus hittil», og det sier litt!

Det alle besøkende sitter igjen med etter å ha opplevd Troldhaugen, er det unike ved stedet. Å kjenne på atmosfæren i villaen, gå på stiene hvor Grieg og konen Nina spaserte, men mest av alt lytte til musikken i konsertsalen som kan ta pusten fra deg. Med entusiasme i stemmen trekker Johannes frem beskrivelser fra de besøkende:

– «Amazing». «Spectacular». «Så vakkert». Utlendinger smører gjerne ekstra på, sammenlignet med litt mer reserverte nordmenn, humrer Johannes.

Gjestene setter pris på den lokale maten og de lokale drikkevarene som kan kjøpes i kafeen, som økologisk is fra Rosendal, lokale oster fra Myrdal og Ostegården og spekemat fra Voss.

– Troldhaugen gjorde Grieg til Grieg. Den beste måten å forstå musikken hans på, er å oppleve Troldhaugen, forteller Johannes.

I sommer finnes det to ulike konserter: en klassisk Grieg-konsert hver dag klokken 12:00 og klokken 14:00 er det Peer Gynt-suiten som spilles.

Lysøen. Foto: Thor Brødreskift

7. Ta båten til Lysøen

- Et lyseblått eventyrslott - midt i en vakker vestlandsfjord! Besøkende til Lysøen får innblikk i en litt bortgjemt del av historien, sier Johannes engasjert.

Den verdensberømte fiolinvirtuosen og komponisten Ole Bull bodde i den eventyrlige villaen innerst i Lysefjorden. Bygget er fylt av eksotiske ornamenter, og tårnet er formet som en løkkuppel.

– Nå i sommersesongen går museumsbåten MS Ole Bull i skytteltrafikk mellom Lysøen og Buena kai på Lysekloster tirsdag til søndag mellom 10-18 på hverdager og 10-16 i helgene.

Er du Kode-medlem? Da kan du kjøre båten gratis med en venn i hele sommer.

Selve villaen er for tiden stengt på grunn av innvendig rehabilitering, men du finner flere kilometer med turstier, en anløpskai, fine badeplasser og pikniksteder rundt om på øyen.