Hopp til innholdet

Kan vi snakke om samisk kunst?

Gratis arrangement!

En rekke fargerike kunstverk og objekter i et utstillingsrom

View of the exhibition Indigenous Histories 2023. Photo: Eduardo Ortega - Acervo do Centro de Pesquisa do Museu de Arte de Sao Paulo Assis Chateaubriand

Når

Hvor Permanenten

Inngang 0 kr

Velkommen til gratis samtale i anledning samenes nasjonaldag tirsdag 6. februar!

Hvordan definerer «vi» samisk kunst og hvorfor skal vi snakke om det? Hvem utøver og hvordan utøves samisk kunst i dag (og i morgen)? Og hvor synlig er kunsten nasjonalt og internasjonalt? 

Vi markerer samenes nasjonaldag 6. februar med den første av flere tematiske samtaler knyttet til utstillingen Urfolkshistorier, som åpner 26. april i Stenersen.

Kvelden innledes med et kort foredrag av kurator Irene Snarby og følges av en panelsamtale mellom Snarby, kunsthistoriker Monica Grini (UiT/UiA), og Katarina Dorothea Isaksen, kunstner-, kurator og leder av Bergen sameforening.

Det vil også åpnes for både spørsmål og korte innlegg fra publikum.

Om panelet

Irene Snarby er doktorgradsstipendiat i kunsthistorie ved UiT, Norges arktiske universitet, hvor hun forsker på verkene til kunstneren Iver Jåks, og abstrakte konsepters tilknytning til kunst og dannelse av nye forståelser. Hun har jobbet som konservator ved De Samiske Samlinger – RiddoDuottarMuseat i Kárášjohka / Karasjok, vært medlem av Sametingets innkjøpsutvalg for samtidskunst, samt skrevet om og vært redaktør for utgivelser om samisk kunst i over tjue år.

Hun har hele tiden undervist og holdt foredrag om emnet, kuratert utstillinger i inn- og utland og har i tillegg vært rådgiver for utstillingsprosjekter som «Sakahàn: International Indigenous Art», ved National Gallery of Canada og «There is no» på Nordnorsk kunstmuseum.

Snarby er kurator for den samiske delen av Urfolkshistorier, som åpner hos 26. april.

Monica Grini er førsteamanuensis II i medie- og dokumentasjonsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet og postdoktor i forskergruppen Claimed Pasts, ved Universitetet i Agder (UiA). Hun spesialiserer seg i museologi, historiografi, samt visuell- og materiell kultur, med en langvarig interesse for samisk historie-, kunst og kultur i forskning, undervisning og formidling.

Grini har jobbet som leder for utdanning og offentlig program, konstituert direktør og medkurator ved RomssaDáiddasiida / Tromsø Kunstforening. Hun har også jobbet med kunstformidling hos Pilotgalleriet (Buskerud kunstsenter) og som gallerisjef hos Kistefos-museet.

Katarina Dorothea Isaksen jobber som kunstner, kurator og innehar verv som leder for Bergen sameforening. Hun står blant annet bak det eksperimentelle lydkunstgalleriet- og kunstverket Jiennagoahti, sammen med grunnlegger Elin Mir, hvor besøkende selv låner nøkkel til besøk på egen hånd. Jiennagoahti huser per i dag verk av Joar Nango, Katarina Spik Skum, Máret Rávdná Buljo, Keviselie og Isaksen selv.

Galleriet programmerer i tillegg lydkunstverk løpende gjennom året, og prosjektets plassering er nøye utvalgt for å generere refleksjoner rundt spørsmålet: «Hva har et samisk lydkunstgalleri på Vestlandet å gjøre?»

Praktisk informasjon

Samtalen ledes av Sindre Nordås Viulsrød (Kode).

Sted: Festsalen i Permanenten

Arrangementet er gratis. Det trenges derfor ingen billett.

Se også