Hopp til innholdet

Lysøen

Åpningstider

I sommersesongen, fra mai til september, tilbyr vi båttransport til øyen. Villaen er for tiden stengt på grunn av rehabilitering.

Hva vises her?

Velkommen til Ole Bulls komponisthjem Lysøen! Her bodde han sammen med konen sin Sara Chapman Thorp.

Ole Bull var en verdensberømt fiolinvirtuos og komponist. På Lysøen kan du oppleve fiolinistens eventyrlige villa.

Her finner du en samling av gjenstander og møbler etter Ole Bull, og mye står som det gjorde den tiden han bodde her. I den vakre musikkhallen arrangerer vi en rekke konserter hele sommeren.

Lysøen er også en naturopplevelse for hele familien. Øyen ligger i Bjørnafjorden, rett utenfor Bergen. Her finner du flere kilometer med turstier, en anløpskai, fine badeplasser og pikniksteder. På øyen står også et utsiktstårn reist til minne om Ole Bull og et gammelt gårdstun fra 1600-tallet.

Båt til Lysøen

Lysøen ligger innerst i Lysefjorden. I sommersesong fra mai til september går det båt fra Buena kai over til Lysøen. Du kan besøke øyen hele året om du vil, dersom du har egen båt. Båten koster 175,- for voksne, barn er gratis. Kjøp billett til båten her.

Dersom du er kode medlem kan du ta båten gratis så mye du vil!


Viktig! Nå pusser vi opp villaen på Lysøen. Les om det store rehabiliteringsprosjektet her.

Vil du besøke Lysøen?

Åpningstider og praktisk informasjon

Om Ole Bull

Ole Bull (1810 – 1880) fra Bergen var en verdensberømt fiolinvirtuos og komponist. Hans utilslørte interesse for folkemusikk gjorde ham til en sentral figur i utviklingen av den særnorske kulturen etter løsrivelsen fra Danmark.

Komponisten reiste og spilte over hele verden i løpet av sin lange karriere. Han var spellemann, nettverksbygger, inspirator, markedsfører og Norges første superstjerne. Særlig kjent ble han i USA, hvor han blant annet grunnla kolonien Oleana.

Ole Bull døde på Lysøen. Bjørnstjerne Bjørnson talte i begravelsen hans og ga ham tittelen: «vårt Folks første og største Festøieblikk!».

Kjente komposisjoner: «Et sæterbesøk (Sæterjentens Søndag)», «I ensomme stunde», «Polacca Guerriera».

Les biografien vår om Ole Bulls liv her.

Ole Bull, udatert. foto: Franz Hanfstaengl/Bergen Offentlige Bibliotek.

Om Lysøen

Et lyseblått eventyrslott, midt i en vakker vestlandsfjord!

Ole Bulls sommervilla på Lysøen ble bygget i årene 1872 – 73. På dette tidspunktet er Bull over 60 år gammel, men også nygift og med en ung datter. Han leter etter muligheter til å bygge et nytt hjem til den nye familien sin og finner dette på Lysøen.

Villaen er helt unik i norsk bygningshistorie. Bull kalte den sitt «lille Alhambra». Den betraktes som et høydepunkt i historismens utfoldelse i Norge. Bygget er fylt av eksotiske ornamenter og tårnet er formet som en løkkuppel.

Familien etter Ole Bull fortsatte å bruke villaen som sommersted etter at han døde. I 1973 ble eiendommen gitt til Fortidsminneforeningen av Sylvea Bull Curtis og Lysøen ble et museum.

Les om samlingen på Lysøen her.

Foto: Thor Brødreskift

Video: Sjur Pollen Visuals

Kart over Lysøen

Kart over Lysøen (Statens kartverk)

Musikkhallen på Lysøen med publikum. Vi ser det rikt ornamenterte taket og lysekronene, og en fiolinkasse i forgrunnen.

Foto: Thor Brødreskift

Museumsbåten på vannet, på vei til Lysøen. Vi ser villaen i bakgrunnen.

Foto: Thor Brødreskift

Vi ser kafeen på Lysøen, med en gruppe mennesker som står og sitter utenfor, i sommersol.

Foto: Thor Brødreskift