Hopp til innholdet

Prosjekt Lysøen

Vi bevarer Lysøen for fremtiden

I 2021 lukket vi dørene til Ole Bulls eventyrvilla for å starte et omfattende og viktig restaureringsarbeid. Målet er å bevare villaen og dens unike samling for fremtidige generasjoner.

Her kan du følge med på oppussingsprosjektet og få siste nytt om hva som skjer på Lysøen. Vi deler oppdateringer, spennende historier og gir deg et innblikk i arbeidet bak kulissene.

Hold deg oppdatert på nyheter om Lysøen

Moderne byggteknikk møter kulturarv

Rehabiliteringen av Lysøen er et stort felles løft. Prosjektet skjer i tett samarbeid med medarbeidere, beslutningstakere, frivillige og lokalsamfunnet. Vi kombinerer moderne byggteknikk med respekt for historiske materialer og tradisjoner. Samtidig tar vi vare på kulturarven etter Ole Bull.

Gjennom kuratering, dokumentasjon og historisk tilbakeføring løfter vi Lysøen frem som et levende kulturminne. Når vi åpner igjen, vil publikum få en rikere og mer tilgjengelig opplevelse av stedet. Vi gleder oss til konsertsalen fylles med musikk igjen!

Fakta: Rehabiliteringsprosjektet på Lysøen

  • Lysøen er en nasjonal kulturskatt. Ole Bull (1810-1880) var en verdensberømt fiolinvirtuos og komponist, og en sentral aktør i den norske nasjonsbyggingen utover 1800-tallet.
  • Museet Lysøen består av villaen han bygget sammen med sin amerikanske kone Sara Chapman Bull (1850–1911) og selve øyen med skog og parkanlegg. Villaensom, sto ferdig i 1873, er unik i norsk bygningshistorie og betraktes som et høydepunkt i historismens utfoldelse i Norge.
  • Ole Bulls utilslørte interesse for folkemusikk gjorde ham til en sentral figur i utviklingen av den særnorske kulturen etter løsrivelsen fra Danmark. Bull reiste og spilte over hele verden i løpet av sin lange karriere. Han var spellemann, nettverksbygger, inspirator, markedsfører og Norges første superstjerne. Særlig kjent ble han i USA, hvor han blant annet grunnla kolonien Oleana.
  • Ole Bull døde på Lysøen. Bjørnstjerne Bjørnson talte i begravelsen hans og ga ham tittelen: «vårt Folks første og største Festøieblikk!».
  • Kjente komposisjoner av Ole Bull er «Et sæterbesøk (Sæterjentens Søndag)», «I ensomme stunde», «Polacca Guerriera».

  • Sommeren 2020 ble det offentlig kjent at villaen på Lysøen sto overfor store vedlikeholdsbehov. Kunstnerhjemmet har akutte utfordringer med råteskader, lekkasjer og skadedyr.
  • På oppdrag fra Kode har Multiconsult levert en grundig tilstandsrapport. I rapporten skriver de at bygget har et «betydelig behov for vedlikehold, rehabilitering og oppgradering».
  • Kalkulert prosjektkostnad for rehabiliterigen av Lysøen er cirka 150 millioner kroner. Fase 2 med byggearbeider på villaen starter i 2025.
  • Fase 1 av prosjektet startet i 2021 og utgjorde et omfattende arbeid med å kartlegge, registrere og transportere flere tusen kulturhistoriske objekter ut av Ole Bulls villa. Villaen var fylt av rundt 7.000 gjenstander, som kunst, møbler, antikviteter og instrumenter, hvorav mye var fra Ole Bulls egen levetid. Dette er nå trygt magasinert frem til villaen kan gjenåpnes.

  • Villaen på Lysøen vil være stengt under rehabiliteringen, men øyen er alltid åpen og er vel verdt et besøk med sine mange turstier, utkikkspunkt og badeviker.
  • I sommersesong fra mai til september kan du ta Kodes egen museumsbåt fra Buena kai til Lysøen. Du kan besøke øyen hele året om du vil, dersom du har egen båt.

  • I budsjettforslaget for 2025 fra Kultur- og likestillingsdepartementet ble Kode tildelt 90 millioner til rehabiliteringsprosjektet på Lysøen. Kode fikk også til sammen 39,5 millioner i økte tilskudd via statsbudsjettene i 2020 og 2021 til rehabiliteringsprosjektet.
  • I tillegg kommer en tildeling på 100.000 kr. fra Vestland fylkeskommune via Museumsløft og 1.550.000 kr. i støtte fra Bjørnafjorden kommune til etablering av HC-toalett i kafébygning og til drift av MS Ole Bull.

  • Lysøen eies av Fortidsminneforeningen, som fikk eiendommen donert av Ole Bulls barnebarn Sylvea Bull Curtis i 1973. Kode har hatt driftsansvaret for Lysøen siden 1. januar 2007, da museet ble konsolidert som ett av tre komponisthjem og fire kunstmuseer.

År for år: Rehabilitering av Lysøen

  • 2026-

    Arbeid med villaen

    Plan for varighet av fase 2, byggeperiode, kommer.

  • 2025

    Høsten: Prosjektering og kontrahering.

    Forberedelser til byggefasen og beslutning om entrepenør.

  • 2025

    Våren: Valg av prosjekteringsgruppe

    Kode skal inngå avtale med en prosjekteringsgruppe med fagekspertise på bygg. Anbudskonkurranse utlyst i mars.

  • 2024

    Støtte til del to av prosjektet

    Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery presenterte forslaget til kultur- og likestillingsbudsjett i Blumenthal-rommet i Rasmus Meyer. Kode tildeles ytterligere 90 millioner til å sette i stand Ole Bulls villa for fremtiden.

    Kulturministeren under fremleggelsen av budsjettet i Rasmus Meyer samlinger.
  • 2023

    Villaen er tømt

    En merkedag for prosjektet: Villaen er tømt! Siste container med gjenstander fra villaen ble lastet og fraktet av øyen i april 2023.

    Et tomt bygg med ornamenterte vinduer

    Foto: Anette Basso / Kode

    Et tomt bygg med noen som vandrer gjennom

    Foto: Anette Basso / Kode

    Veggdekor

    Foto: Anette Basso / Kode

    En tom korridor

    Foto: Anette Basso / Kode

  • 2022

    NRK på Lysøen

    NRK ble med bak kulissene i den omstendelige flyttesjauen på Lysøen høsten 2022. Se hele programmet her

  • 2021

    Et foto av konservatorer som pakker kunst
    Et foto av gjenstander som er forskriftsmessig pakket i esker.

    2021-2023: Villaen tømmes og gjenstander behandles

    Siden høsten 2021 har det blitt gjennomført et enormt arbeid med å kartlegge, registrere og transportere gjenstander ut av Ole Bulls villa. Gjenstandene har blitt vurdert, fotografert, rengjort og registrert. De er deretter blitt pakket for magasinering og enten frysebehandlet eller satt karantene for å sikre at alle gjenstander er fri for skadedyr.

    Alle gjenstander er fraktet videre til Kodes magasin , hvor de lagres trygt fram til vi kan åpne villaen igjen.

  • 2021

    Lysøen stenges

    Ole Bulls villa stenges i mars for ordinær publikumsaktivitet for å klargjøres for fase én av rehabiliteringen.

  • 2021

    2020-21: Støtte til Lysøen

    Kode fikk til sammen 39,5 millioner i økte tilskudd via statsbudsjettene i 2020 og 2021 til rehabiliteringsprosjektet på Lysøen. I tillegg kommer en tildeling på 100.000 kr. fra Vestland fylkeskommune via Museumsløft og 1.550.000 kr. i støtte fra Bjørnafjorden kommune til etablering av HC-toalett i kafébygning og til drift av MS Ole Bull.

  • 2020

    Kulturministeren besøker Lysøen

    Sommeren 2020 sender Kode tilstandsrapport og søknad til Kulturdepartementet om ekstraordinær støtte til rehabilitering.

    1. september besøker kulturminister Abid Raja villaen på Lysøen for å ta skadene i øyensyn.

    En faksimile med bilde av Kode direktør Petter Snare og daværende kulturminister Abid Raja

    Fakisimile fra BT

  • 2020

    Rapport offentliggjøres

    Sommeren 2020 blir det offentlig kjent at Ole Bulls sommervilla på Lysøen står overfor store vedlikeholdsbehov. Kunstnerhjemmet, som sto ferdig i 1873, har akutte utfordringer med råteskader, lekkasjer og skadedyr. På oppdrag fra Kode har Multiconsult levert en grundig tilstandsrapport. I rapporten skriver de at bygget har et «betydelig behov for vedlikehold, rehabilitering og oppgradering».

Mer om Lysøen, Ole Bull og prosjektet