Hopp til innholdet

Urframføring: Ørjan Matre

Årets bestillingsverk av huskomponisten!

En mann står foran en grønnmalt vegg, og ser i kamera.

Ørjan Matre. Foto: Ingvild Festervoll Melien.

Når

Hvor Troldhaugen

Inngang 0 kr

Etter et innholdsrikt år med Ørjan Matre som huskomponist, inviterer Kode til urframføring av årets store bestillingsverk i Troldsalen.

Konserten er gratis, men krever påmelding gjennom reservasjon av billetter.

Kjøp billett

– Grieg er en opphøyd figur i kulturen, men han hadde et hverdagsliv han også. Jeg ville ta ting litt ned på jorden og ta utgangspunkt i dette, sier Ørjan Matre.

I det nye bestillingsverket «Lyric Pieces II» fortsetter Matre utforskningen av skjæringspunktet mellom sin egen hverdag og virket som komponist, noe som kan sies å ha vært et gjennomgangstema for året på Kode.

Verket blir slik en fortsettelse av prosjektet "Vårt hus" fra august, hvor han gikk tett på sitt eget komponisthjem i forlengelse av komponisthjemmene i Kode.

I bestillingsverket tar Matre utgangspunkt i Lyriske stykker av Edvard Grieg og rekomponerer musikken til sin egen, blant annet med hjelp av arkivopptak fra eget hverdagsliv.

På scenen denne kvelden møter publikum Bergen strykekvartett og pianisten Ellena Armelius, som vil fremføre stykket sammen med blant annet 15 metronomer, en sveivegrammofon og opptak av Edvard Griegs egne pianofremførelser fra vel 120 år siden.

"Vårt hus" vil bli vist i filmrommet denne kvelden. Kafeen er åpen før konserten.

Får du ikke blitt med på urframføringen? Se konserten live her kl. 19.00!

Lyric Pieces II

Ellena Armelius, piano

Pierre Doumenge, cello
Alexander Kagan, fiolin
Lars Magnus Steinum, fiolin
Liene Klava, bratsj

Mer om Ørjan Matre

Ørjan Matre er en av Norges fremste komponister, og er født og bosatt i Bergen. Han tilhører en generasjon norske komponister som tidlig utforsket og tilegnet seg det store orkesterformatet, noe gjennombruddsverket «Four miniatures for orchestra» (2005) er et eksempel på. Siden den gang har Matre utforsket et bredt spekter av musikalske uttrykksmåter. I verklisten fins både soloverk, kammermusikk, korverk og elektroakustisk musikk.

Matre utfordrer stadig sin tekniske dyktighet gjennom en finmasket og risikosøkende instrumentasjon, eller ved å introdusere sitater, instrumenter og spilleteknikker som rokker ved etablerte musikalske konstellasjoner. Det solide håndverket medvirker til at musikken hans jevnlig blir spilt og når ut til et voksende internasjonalt publikum.

I 2015 og 2018 vant Matre Spellemannsprisen for årets komponist. Nylig mottok han Musikkforleggerprisen for 2022. Han utgis på det prestisjefylte tyske forlaget Edition Peters, som første nordmann siden 1960-tallet.

Kodes huskomponist

Kode forvalter en stor og viktig del av Norges musikalske arv med komponisthjemmene Lysøen, Troldhaugen og Siljustøl.

Ved å invitere en huskomponist hvert år er vi stolte av å også løfte frem vår egen tids komponister.

Praktisk informasjon

Merk: Museet stenger kl. 16.00.

Sted: Troldsalen, Troldhaugen.

Varighet: 60 minutter.

Bli kjent med årets huskomponist