Hopp til innholdet

Urframføring: Ørjan Matre

Årets huskomponist

En mann står foran en grønnmalt vegg, og ser i kamera.

Ørjan Matre. Foto: Ingvild Festervoll Melien.

Når

Hvor Troldhaugen

Inngang 0 kr

Kode er stolt over å invitere til urframføring av årets huskomponist Ørjan Matres nye bestillingsverk i Troldsalen.

Konserten er gratis, men krever påmelding gjennom reservasjon av billetter.

Kjøp billett

Kode forvalter en stor og viktig del av Norges musikalske arv med komponisthjemmene Lysøen, Troldhaugen og Siljustøl.

Ved å invitere en huskomponist hvert år er vi stolte av å også løfte frem vår egen tids komponister.

Om Ørjan Matre

Ørjan Matre er en av Norges fremste komponister, og er født og bosatt i Bergen.

Han tilhører en generasjon norske komponister som tidlig utforsket og tilegnet seg det store orkesterformatet, noe gjennombruddsverket «Four miniatures for orchestra» (2005) er et eksempel på.

Siden den gang har Matre utforsket et bredt spekter av musikalske uttrykksmåter. I verklisten fins bådesoloverk, kammermusikk,korverk og elektroakustisk musikk.

Matre utfordrer stadig sin tekniske dyktighet gjennom en finmasket og risikosøkende instrumentasjon, eller ved å introdusere sitater, instrumenter og spilleteknikker som rokker ved etablerte musikalske konstellasjoner.

Det solide håndverket medvirker til at musikken hans jevnlig blir spilt og når ut til et voksende internasjonalt publikum.

I 2015 og 2018 vant Matre Spellemannsprisen for årets komponist. Nylig mottok han Musikkforleggerprisen for 2022. Han utgis på det prestisjefylte tyske forlaget Edition Peters, som første nordmann siden 1960-tallet.

Om verket og konserten

Ørjan Matres bestillingsverk vil bli et spennende møte mellom to komponister: Matre selv og Edvard Grieg. I sine tidligere verk «Lyric Pieces» (2019) og «Notturno» (2014) har Matre brukt Griegs musikk som utgangspunkt for å skape nye komposisjoner.

Urfremføringen i Troldsalen vil videreføre dette prosjektet, gjennom å inkorporere faktiske innspillinger som ble gjort av Edvard Grieg mens han levde.

Matre komponerer verket i løpet av året som huskomponist. Derfor røper vi stadig mer om verket jo nærmere vi kommer fremføringsdagen.

Praktisk informasjon

Merk: Museet stenger kl. 16.00.

Sted: Troldsalen, Troldhaugen.

Varighet: 60 minutter.

Bli kjent med Matre