Hopp til innholdet

Nyheter

Hva skjer våren 2023?

Et abstrakt maleri

Skrevet av: Anette Basso

Oppdatert

Ny huskomponist Ørjan Matre, kritikerrost installasjon av Børre Sæthre, stor utstilling om Rolf Stenersen og nye møter i Rasmus Meyers samlinger.

Tema for året: Samlerne

Hva er museet, kunsten og musikken uten samlerne? De fleste av de offentlige museene har gaver og initiativer fra private samlere som viktige utgangspunkt.

Fra den eldste museumssamlingen av kunst ble etablert i Bergen, tok det nesten hundre år før det kom fast offentlig støtte til å utvikle og drive museet. Den kvaliteten samlingene våre har i dag, som gjør at publikum fra hele verden oppsøker dem, skyldes i all hovedsak store gaver gitt av enkeltsamlere og eiere.

Enkelte minnes med navn på utstillingsrom og bygninger, som Rasmus Meyer og Stenersen. Men i hele museets historie har betydelige gaver til offentligheten blitt donert for å forvaltes av museet, deriblant også komponisthjemmene. Samarbeid med aktive samlere er også i dag en viktig forutsetning for at museene skal kunne vise brede fortellinger om kunst og historie. 

I 2023 blir altså «Samlerne» et overordnet tema for Kodes program.

Vi setter søkelys på enkelte samleres historier og drivkraft, men også på hva en samling er og hvordan den kan brukes. De økonomiske og kulturelle forutsetningene for det å samle på kunst (og hvem det er som samler), blir også en del av samtalen. Vi presenterer også nålevende samlere som bygger samlinger med offentlig tilgjengelighet som mål.

I musikken finnes flere store komponister som var samlere, eller som benyttet seg av innsamlet materiale. Edvard Grieg bygget mye av sin produksjon på eksisterende samlinger av norsk folkemusikk og mye av denne får vi oppleve gjennom året. Det samme gjorde også Agathe Backer Grøndahl, en annen viktig komponist som havner på programmet på Troldhaugen og Siljustøl.

Huskomponisten i 2023 er Ørjan Matre. I verket han komponerer tar han utgangpunkt i Kodes musikalske samling og dermed vil han selv fungere som en samler/sampler.

Mer informasjon, flere utstillinger og arrangementer blir publisert over nyttår.

Komponisten Ørjan Matre står foran en lysgrønn vegg. Han ser i kamera og smiler.

Foto: Ingvild Festervoll Melien

Ørjan Matre er Kodes huskomponist i 2023.

Kodes huskomponist 2023

Kode er stolt over å kunne presentere Ørjan Matre som museets huskomponist for 2023.

Hvert år velges det en ny komponist til å innta denne rollen. I løpet av året har huskomponisten mulighet til å kuratere konserter, forelesninger og innhold i sosiale medier, i tillegg til å komponere et helt nytt verk som framføres mot slutten av perioden.

Hver komponist har sin egen vri på hvordan de ønsker å forme sin tid ved Kode. Tidligere har Wolfgang Plagge og Rebecka Sofia Ahvenniemi innehatt rollen som Kodes huskomponist.

Mer om Kodes huskomponister

Hvem er Ørjan Matre?

Ørjan Matre er en av Norges fremste komponister. Han tilhører en generasjon norske komponister som tidlig utforsket og tilegnet seg det store orkesterformatet, noe gjennombruddsverket Four miniatures for orchestra (2005) er et eksempel på.

Selv om Matre stadig utfordrer sin tekniske dyktighet gjennom en finmasket og risikosøkende instrumentasjon eller ved å introdusere sitater, instrumenter og spilleteknikker som rokker ved etablerte musikalske konstellasjoner, medvirker det solide håndverket til at musikken jevnlig blir spilt og når ut til et voksende internasjonalt publikum.

Børre Sæthre. Last Dance

Sted: Lysverket

Periode: 09.06. - 29.10.2023

Kode presenterer den prisbelønte norske kunstneren Børre Sæthre med en spektakulær stedsspesifikk installasjon i Tårnsalen knyttet lokalt til Bergen.

Last Dance er siste del av en trilogi som belyser fenomenet «cruising» i et historisk perspektiv, med et samfunnspolitisk tilbakeblikk på AIDS-krisens konsekvenser for skeiv kultur. Et sentralt element i Last Dance er et sted som har stor historisk betydning for Bergens cruising-kultur. I Tårnsalen har dette offentlige stedet blitt rekonstruert som en installasjon og tilført glamorøse og foruroligende elementer: laserlys, spesialkomponerte lydkulisser, og ekstraherte nattklubbelementer. Rammen av natur og friluft er også tatt inn i rommet, gjennom et monumentalt midtpunkt og små semi-abstrakte objekter i munnblåst glass.

Børre Sæthre (f. 1967) er en av Norges mest markante kunstnere, kjent for sine omsluttende iscenesettelser og bruk av sanselige virkemidler, ofte med referanser til populærkultur og film.

Mer om utstillingen
Et portrettmaleri av samleren Rolf Stenersen, av Edvard Munch

Edvard Munch: Rolf Stenersen (1925–26). Foto: © Munchmuseet

Bli bedre kjent med samleren Rolf Stenersen i vårens store utstilling i museet som bærer navnet hans.

Kan hende er det vakkert. Kunstsamleren Rolf Stenersen

Sted: Stenersen

Periode: 10.03. - 27.08.2023

Jeg har helst kjøpt slike bilder som gir meg mest, som kler mitt eget sinn og lynne. Altså prøvd å gi et bilde av mitt eget sinn ved hjelp av andres malerier. – Rolf Stenersen

Rolf Stenersen (1899–1978) var aksjemegler, forfatter og sin tids mest profilerte samler av moderne kunst i Norge.

Bare 37 år gammel donerte han en stor samling bilder av Edvard Munch og yngre norske kunstnere til Oslo kommune. I 1971 overdro han sin nye samling av europeiske modernister som Paul Klee, Pablo Picasso og Sonia Delaunay til Bergen. De to samlingene teller til sammen rundt 1000 arbeider og forvaltes i dag av Kode og MUNCH.

Utstillingen Kan hende er det vakkert undersøker Stenersens kunstidealer, interesser og ambisjoner gjennom 164 høydepunkt fra de to samlingene. I Bergen presenteres utstillingen i bygningen med Stenersens navn, som ble reist til hans kunstgave. Bygget sto ferdig i 1978, tegnet av arkitekt Sverre Lied.

Mer om utstillingen

Fra Rasmus Meyers samlinger, som våren 2023 får en ny montering av kunsten som presenteres i andre etasje.

Munch, Astrup, Backer og samleren Rasmus Meyer

I vår markerer vi også at hovedverkene våre av Munch kommer hjem igjen til Bergen, etter utstillingssuksesser i både London og Paris.

I en nymontert andre etasje i Rasmus Meyers samlinger vil det gis plass til nye fortellinger om samleren Meyer. Vi får innsikt i forholdet hans til Munch og andre kunstnere i samtiden hans, som Nikolai Astrup, Harriet Backer og Kitty Kielland.

Til høsten følger nymonteringer også i første etasje. Her får de historiske bergensinteriørene selskap av gjenstander fra andre samlinger på Kode.

I tillegg vises utstillingene som åpnet på tampen av 2022:

Annette Kierulf og Caroline Kierulf. Å skape en verden

Sted: Stenersen

Siste visningsdag: 22. januar

Brikker

Sted: Permanenten

Siste visningsdag: 12. mars

Mer informasjon kommer:

Følg med i kalenderen for oppdateringer om flere konserter og arrangementer for våren 2023!

Se også

Besøk oss så ofte du vil

Bli Kode medlem og få gratis inngang til alle utstillinger, sammen med en venn!